Bästa eko-vinerna till klimatmaten

MAT & DRYCK

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin ger sina bästa tips.

Vida Orgánica torrontés, Argentina, 6587, 65 kr

Doft av blommor och fruktsöta inslag blandas med riklig smakrikedom. Tropisk frukt, fläder och koriander är i fokus. Till heta rätter.

Passar till: Vegetarisk chili

Le Bistro rouge, Frankrike, 2270, 53 kr

Enkelt och lätt med tydlig fransk profil, här dominerar lingon, röda bär och färska örter. Stilsäkert matvin som passar till mycket.

Passar till: Lammfärsbiffar med ljummen kål- och rotfruktssallad

Terre Laviche frascati superiore, Italien, 12462, 79 kr

Lättdrucket och fruktigt av melon, gula plommon och citrus. Ett trevligt sällskap till sallad, fisk och skaldjur.

Passar till: Hoki med pepparrot, rödbeta och lagrad ost

Boira’ sangiovese, Italien, 32431, 85 kr

Doft och smak är mulligt generösa med dominans av röda bär, ekfat och kryddor.Livlig syra och mjuk strävhet. Utmärkt till mustig soppa.

Passar till: Mustig soppa på älg, linser, örter och lingon

Samos, Grekland, 8323, 49 kr

Mycket sött och mycket smakrikt – helheten präglas av kåda, honung och tallbarr, därtill dadlar och russin. Inte ekologiskt men ett bra val till söta efterrätter.

Passar till: Kompott på torkad fukt med kanelcrunch och citronmjölksskum