Klimatsmarta recept

Testa älgsoppa, lammfärsbiff, vego-chili, hoki och fruktkompott

MAT & DRYCK

Recept: Carina Brydling

Foto: Per Björn

Mustig soppa på älg, linser, örter och lingon

Vilt är bästa köttet för miljön och klimatet. Inga fodertransporter, inga massiva gödselutsläpp och bara naturlig föda.

4 portioner

Tid: 50 minuter

400 g älg-grytbitar

2 gula lökar, hackade

2 vitlöksklyftor, skivade

1 dl svamp (valfri sort)

1 morot, tärnad

1 dl jordärtskocka, tärnad

1 dl rotselleri, tärnad

2 tsk rosmarin

1 tsk timjan

1 lagerblad

2 tsk oregano

1,5 l vatten

3 buljongtärningar, vegetariska, eko utan glutamat

2 dl rött vin

1 dl lingon

2 msk honung

1 dl linser (röda, gröna eller svarta)

Rapsolja

Salt och peppar

Persilja, libbsticka eller timjan

Gör så här:

1. Börja med att bryna grytbitarna i lite olja i en stor vid kastrull. Tillsätt lök och vitlök samt slå på vattnet. Låt nu kött och lök koka i cirka 15 minuter utan lock. Skumma lite eftersom. 

2. Tillsätt rotfrukter, svamp, örter, vin, buljongtärningar och honung. Sjud ytterligare 15 minuter utan lock. 

3. Lägg i linserna och koka dessa mjuka. 

4. Häll i lingonen och smaka av med salt och peppar. Garnera eventuellt med persilja eller annan ört. Gott med en klick ekologisk crème fraiche.

Lammfärsbiffar med ljummen kål- och rotfruktssallad

Lamm är frigående och äter mest gräs och hö. De ”släpper ut” mindre växthusgaser än nöt. Kål och rotsaker är i säsong nu. De behöver inte transporteras från andra sidan klotet och de odlas inte i växthus.

4 portioner

Biffarna:

600 g lammfärs

1 lök, riven

1 kokt potatis, riven

Salt och peppar

Neutral rapsolja

Ljummen sallad:

1 morot, skuren i stavar

1/2 kålrot, i stavar

1/2 rotselleri, i stavar

1/2 vitkålshuvud, strimlat

1/2 purjolök, strimlad

1 lök, strimlad

2 apelsiner, finrivet skal och saft

1 buljongtärning, vegetarisk, eko

100 g fetaost, smulad, eko

50 g smör

Persilja

Salt

Peppar

Gör så här:

Biffarna:

1. Blanda ihop ingredienserna. Salta och peppra plus gör ett stekprov. 

2. Forma till biffar och stek på medeltemperatur tills biffarna är lätt rosa inuti.

Ljummen sallad:

1. Smält smöret i en vid kastrull. Tillsätt rotfrukter, kål och lök. Fräs dessa tills de är något mjuka. 

2. Tillsätt apelsinsaften, buljongtärningen och purjolöken. Fräs ytterligare några minuter.

3. Smaka av med salt och peppar samt tillsätt fetaost och persilja. 

4. Servera direkt och toppa gärna biffar och sallad med en crème fraiche smaksatt med till exempel kummin.

Hoki med pepparrot, rödbeta och lagrad ost

Hoki är en msc-märkt fisk. Det betyder att den fångas på ett sätt som inte hotar arten. Utfiskning kanske inte direkt påverkar klimatet – men väl miljön.

4 portioner

Tid: 55 minuter

Fisken:

600 g hokifilé

1 citron, finstrimlat skal och lite saft

150 g smör, skirat

1/2 gurka, skalad och tärnad

3 msk kapris

1 rödlök, strimlad

100 g lagrad ost

Salt och peppar

Stompet:

1 stor rödbeta, kokt och tärnad

500 g mandelpotatis, skalad

1 buljongtärning, vegetarisk, eko utan glutamat

1 dl rödbetsavkok

50 g smör 

Salt och peppar

Gör så här:

Fisken:

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Salta hokifiléerna och lägg dem i en ugnsfast form. Dra några varv med svartpepparkvarnen. 

3. Blanda hälften av citronskalet med hälften av det skirade smöret och lite av citronsaften. Häll på fisken och ställ in i ugnen i cirka 7 minuter. 

4. Värm försiktigt gurka, kapris och rödlök i resten av smöret. Då fisken är klar – lägg på tallrik eller fat och häll på blandningen. Strö på ost och garnera med resten av citronskalet. 

Stompet:

1. Koka mandelpotatisen mjuk. Häll av vattnet och låt den ånga av. 

2. Koka ihop rödbetsavkok, buljongtärning och smör. 

3. Blanda ihop potatis, rödbeta och avkoket. ”Stompa” ihop det med hjälp av till exempel en ballongvisp. Salta och peppra. Servera till fisken.

Vegetarisk chili

Vegetariskt är klimatsmart. Grönsaksodling påverkar mindre än boskapsuppfödning.

4 portioner

Tid: 30 minuter

2 morötter, tärnade

1/2 kålrot, tärnad

1 palsternacka, tärnad

400 g kikärtor på burk

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 burk krossade tomater, eko

0,5 dl ketchup, eko

1 vegetarisk buljongtärning, eko

1 citron, finrivet skal och saft 

1/2 chili, finhackad

1 msk spiskummin

1 msk koriander mald

1 msk timjan

Rapsolja

Salt och peppar

Gör så här:

1. Fräs lök, vitlök, morötter, kålrot, palsternacka, koriander och timjan i lite rapsolja. 

2. Tillsätt tomater, ketchup, kikärtor, spiskummin, chili, citron och vegetarisk buljong. Låt allt sjuda ihop i cirka 10 minuter. 

3. Servera med lite svalkande yoghurt. 

Kompott på torkad frukt med kanelcrunch & citronmjölksskum

Torkad frukt är alltid i säsong. Behöver inte förvaras i kyl eller frys.

4 portioner

Tid: 25 minuter + 2 timmars blötläggning

Kompotten:

300 g torkad frukt, grovt hackad

6 dl vatten

0,5 dl honung

1 kanelstång

1 vaniljstång

1 citron, finrivet skal och saft

1 tsk majsena

Crunchet:

1 dl dinkelmjöl fullkorn

1 dl socker 

1 dl smör

1 msk mald kanel

Citronmjölksskummet:

3 dl gammaldags mjölk, eko

1 citron, finrivet skal 

Gör så här:

Kompotten:

1. Lägg den torkade frukten i en kastrull tillsammans med vattnet i cirka 2 timmar. Tillsätt honung, kanel och vanilj. Låt allt sjuda i cirka 20 minuter. Red av med majsena och tillsätt citron.

Crunchet:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop. 

3. Lägg smulorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills smulorna är gyllene. 

4. Låt svalna och strö på kompotten.

Citronmjölksskummet:

1. Värm mjölk och citronskal försiktigt i en kastrull – det får inte koka! 

2. Mixa till skum med hjälp av stavmixer eller lattevisp.