Söta, goda – och hårt besprutade

Naturskyddsföreningen: Vi vet inte vad vi får i oss

MAT & DRYCK

Vi svenskar äter 15 000 ton jordgubbar på en sommar.

Och de är kraftigt besprutade.

Svenska jordgubbar besprutas sex gånger.
Svenska jordgubbar besprutas sex gånger.

En svensk, konventionellt odlad jordgubbsplanta besprutas i snitt 6,4 gånger på en säsong.

– Vi vet inte vad som händer när vi får i oss medlen och de kombineras med annat vi äter som är besprutat, säger Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen till TT.

– När man använder tillåtna och kontrollerade besprutningsmedel utnyttjar man marken bättre. Det är klimatvänligare på så sätt, säger Anders Karlsson, agronom på Svenskt sigill.

– Dessutom är mögelsvampar som annars kan drabba jordgubbarna hälsofarligt.

Men Leif Rydwall, som driver Bergums biologiska bärodling i Olofstorp, är skeptisk.

– De bekämpningsmedel som fanns för tio år sedan är förbjudna i dag. De som används i dag kommer säkerligen vara förbjudna om tio år.

Aftonbladet-TT