Välj rätt tomat – för klimatet

Passa på och njut i sommar

MAT & DRYCK

Svenska tomater har tagit upp kampen och snabbt blivit mer klimatsmarta.

Nu kan två av tre svenska tomater tävla med de spanska frilandsodlade i energisnålhet.

Men det bästa klimatvalet är fortfarande frilandsodlade svenska tomater.

Njut – om den är frilandsodlad, eller i växthus med biobränsle.
Njut – om den är frilandsodlad, eller i växthus med biobränsle.

Den senaste tidens klimatlarm har fått tomatodlarna att byta växthusvärme.

Två av tre svenska tomater kommer numera från växthus som värms upp med förnybart bränsle, visar en ny undersökning från kvalitetsmärkningen Svenskt Sigill. Det gör dem till ett klimatsmartare val än de spanska frilandsodlade tomaterna, eftersom inga långa transporter krävs.

Har blivit bättre

Uppseendeväckande larm kom 2007 om att den svenska tomaten var en klimatvärsting.

Undersökningar visade att det faktiskt var mer klimatsmart att välja en tomat som odlats på friland i Sydeuropa än en svensk närodlad tomat från ett växthus som värmdes upp med fossila bränslen.

Trots de långa lastbilstransporterna gav den svenska tomaten fem gånger så stora utsläpp av växthusgaser.

Men i år odlas alltså de flesta svenska växthustomater med förnyelsebart bränsle, och har plötsligt blivit ett mycket bättre miljöval.

Klimatsmartare val

– I den nya mer klimatsmarta världen kommer vi konsumenter att välja grönsaker efter miljöpåverkan och säsong. Att de svenska odlarna nu väljer att gå över till förnybar uppvärmning är en bra strategi för att behålla sina kunder, säger Emelie Hansson, jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

Men fortfarande är en tredjedel av tomaterna klimatvärstingar, odlade i fossilt uppvärmda växthus. Som konsument är det omöjligt att se på en butikstomat vilken växthusvärme den kommer från. Det sammanlagda utsläppet från svenska tomater är mycket bättre än för ett år sedan. Men fortfarande sämre än frilandsodllade spanska.

– Vi hoppas dock att det kommer vara flera som går över till förnybara bränslen. En hjälp på vägen skulle vara att ta bort den skattesubventionering som svenska växthus har på CO2-skatten, säger Emelie Hansson.

Tänk säsong

Det bästa klimatrådet är att tänka säsong om man ska äta tomater. Det kräver minst energi. I Sverige pågår tomatsäsongen från maj till september.

Så passa på att njuta av bruschetta, färska pastasåser på tomat och örter, och annat som gör sommarlivet härligt. Tomaternas bästa tid är nu.

FAKTA

Tomaternas topplista

BÄST:

Svensk frilandsodlad eller hemodlad tomat, under säsong, maj till september.

NÄST BÄST:

Svensk växthusodlad tomat under säsong, mars-oktober.

Spansk eller italiensk frilandsodlad tomat

SÄMRE:

Svensk tomat odlad i växthus uppvärmt med fossila bränslen.

KLIMATVÄRSTING:

Holländsk tomat odlad i växthus uppvärmt med fossila bränslen.

UNDER LÅGSÄSONG, NOVEMBER-FEBRUARI:

Avstå från tomater, välj morötter i stället.

Källa: Naturskyddsföreningen

Maria Carlqvist