Vilket öl passar till vilken mat?

MAT & DRYCK

Rött till kött och vitt vin till fisk är väl kanske en förlegad förenkling. Men finns det några grundregler om vilka öl som passar till vilka rätter?

Tycker man om ett öl så passar det oftast till den mat som finns på bordet. Men om man vill leta sig fram till nya spännande ölsorter så kan det här vara en liten handledning:

Rött kött: Tjeckisk pilsner eller engelsk ale utan för hög styrka.

Vilt: Ale av engelsk eller belgisk typ, gärna besk och alkoholstark.

Mild fisk: Tysk veteöl eller ljus lager med återhållsam beska.

Kryddstark fisk: Pils av tysk torr typ med tydlig beska.

Fågel: Maltig ljus lager med karaktär, gärna från svenska småbryggerier.

Kryddad mex och asiatisk: Ljus lager med liten beska.

Lammrätter: Mörk lager eller engelsk ale av lite ljusare typ.

Värmande grytor: Kraftigt humlad lageröl eller ale.

Skaldjur: Torr och besk pils eller kolsvart stout.

Ost och söta desserter: Kraftig belgisk ale eller porter.

Fler frågor om öl: