Är gammal öl farlig?

MAT & DRYCK

Jag köpte starköl i Tyskland utan att kolla datum. Nu är den nio månader över tiden och jag, som vanligen nöjer mig med lättöl, känner ingen bismak. Min dotter (sjuksköterska) påstår sig däremot känna att den är dålig och anger att hon läst att den är giftig och farlig.

Själv brukar jag lita till smak och lukt för att avgöra om något är för gammalt snarare än att slaviskt följa angivet bäst före-datum. (Ekomjölken klarar sig oftast en vecka över tiden och crème fraîche ett par månader extra, vilket Arla inte fann exceptionellt.) 

Ulf Öberg

Svar:

Gammal ljust öl smakar surt och pappigt för att det oxiderar. Starkt och mörk öl drabbas så småningom också av syreangrepp men förändrar smaken i en mer vinös riktning. Om du provar din nio månader gamla tysköl med en färsk dito så skulle du känna en avsevärd skillnad.

Giftig är inte din gamla öl – men farlig: du kan ju få för dig att öl ska smaka så illa. Till skillnad från Arla så är de flesta bryggerier alltför generösa med sina bäst före-datum.