Telia höjer priset på fast telefoni

Telia höjer priset på fast telefoni med 24 procent.
Foto: Johnér Bildbyrå
Telia höjer priset på fast telefoni med 24 procent.
MIN EKONOMI

Nu höjer Telia priset på fast telefoni med 24 procent.

Orsaken är att det sker många störningar i kopparnätet.

– Kopparnätet är ett gammalt nät och det kan bli ganska mycket reparationer då det är väderkänsligt, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Från och med den 19 september höjer Telia priset på fast telefoni på kopparnätet från 165 kronor till 205 kronor i månaden, något som DI var först med att rapportera.

Anledningen är att det är dyrt för bolaget att reparera de störningar som uppstår på kopparnätet och att antalet kunder som använder fast telefoni har minskat de senaste åren.

Har fått erbjudande om nya avtal

– Det har varit en förändring i kopparnätet, där fler går över till modern teknik i form av mobila nät och fibernät. Kopparnätet är ett gammalt nät och det kan bli ganska mycket reparationer då det är väderkänsligt, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Hon säger att de kunder som har drabbats hårdast av återkommande störningar på kopparnätet har fått erbjudande om att gå över till mobila nät, men samtidigt ha kvar sina fasta nummer.

Förblir kvar trots störningar

Samtidigt som priset på fast telefoni på kopparnätet höjs sänks priset på tilläggstjänsten Prisavtal maximal, där kunden ringer för ett fast månadspris. Priset för den här tjänsten sänks från 149 till 119 kronor i månaden.

Telia förenklar också fakturorna och samlar alla telefonitjänster på samma faktura.

Trots många störningar och att färre kunder använder fast telefoni kommer kopparnätet ändå att finnas kvar, enligt Inger Gunterberg.

– Kopparnätet kommer att finnas framöver. Men de förändringar som vi gör gäller de delar som är de äldsta, där vi har problem med att garantera driftkvaliteten till våra kunder.