Samma kedja - men olika priser

... och ingen kan förklara varför smöret är dyrare i Stockholm

MIN EKONOMI

Ica och Coop tar mer betalt för smöret i Stockholm än i Göteborg.

Lågpriskedjan Willys har samma pris.

Det visar Aftonbladets prismätning.

HÄR HANDLAR DU BILLIGAST Willys på Mölndalsvägen i Göteborg är billigast av butikerna i Aftonbladets prisjämförelse. Och hos Willys håller man samma priser på smöret i Stockholm som i Göteborg - något som gäller för de flesta varor. Här står Anders Strålman, vd för Willys, framför butiken.
Foto: ULF NYLÉN
HÄR HANDLAR DU BILLIGAST Willys på Mölndalsvägen i Göteborg är billigast av butikerna i Aftonbladets prisjämförelse. Och hos Willys håller man samma priser på smöret i Stockholm som i Göteborg - något som gäller för de flesta varor. Här står Anders Strålman, vd för Willys, framför butiken.

Det har snart gått ett år sedan Konkurrensverket la fram sin rapport som visade stora skillnader på matpriserna i landet. Stockholm är dyrast. Västsverige billigast.

En tvåbarnsfamilj skulle tjäna 4 300 kronor om året på att flytta.

Sedan dess har debatten om matpriserna varit i gång. Politikerna har lovat hjälpa lågpriskedjorna att öppna butiker i Stockholm för att pressa ner priserna.

Aftonbladet har granskat vad de dominerande livsmedelsjättarna Ica och Coop tar betalt för maten i Stockholm och Göteborg och jämfört med Willys, den största lågpriskedjan i Sverige och den enda som hittills etablerat sig i Stockholm.

Har mer att vinna

Stockholmarna tjänar mer än göteborgarna på att ta bilen till lågprisbutiken. Skillnaden mellan en vanlig Ica Supermarket eller Coop Konsum inne i stan och Willys är större i Stockholm.

I Göteborg har Willys funnits längre och lågprisaffärerna är fler. Där har också Ica och Coop lägre priser. Tvättmedel och schampo var 15-25 procent billigare i kedjornas Göteborgsaffärer.

Att lågpriskedjan Willys är billigare på båda orterna är självklart. Den saknar manuell hantering och har ett mindre utbud, cirka 6 500 artiklar mot 10 000 i en välsorterad livsmedelsbutik.

Samma priser på Willys

Willys har samma priser och utbud i hela landet, med vissa lokala variationer. (Mjölken och grädden i Göteborg kommer från Falköpings mejeri och är därför billigare.) Det är ett sätt att förenkla och minska kostnaderna.

- Löner och hyror är högre i Stockholm. Men det går inte att skylla de höga matpriserna på det, för omsättningen är också högre, säger Anders Strålman, vd på Willys. Tack vare de stora volymerna är lönsamheten för Willys i Stockholm ändå bra.

Att den är bättre i Göteborg förklarar han bland annat med att kedjan funnits längre där.

Nya lågpriskedjor på väg

På två år har Willys öppnat nio butiker i Stockholms län med en omsättning på två miljarder.

Nästa år planerar Willys att öppna ännu fler butiker i Stockholm, men då får de konkurrens av tre nya lågpris-kedjor som är på väg.

Det kan pressa matpriserna hos Ica och Coop.

Lena Anderfelt