Så undviker du lånefällan

Regeringen: Hushåll kommer att låna ihjäl sig

MIN EKONOMI

Bankernas privatekonomer ger dig tips om hur du undviker att hamna i en lånefälla.

Den låga räntan gör att bankerna slåss om att få låna ut pengar.

Nu oroar sig finansdepartementet för att de svenska hushållen kommer att låna ihjäl sig på för höga bostadslån.

Samtidigt har finansbolagslån, lån utan säkerhet, ökat med 400 procent.

"sparar på det i längden" Gerton och Wenche Jönsson från Kävlinge utnyttjade det låga ränteläget och tog ett lån. "Nu kan vi inreda övervåningen och höjer värdet på huset, så i längden sparar man pengar", säger Gerton Jönsson.
Foto: DRAGO PRVULOVIC
"sparar på det i längden" Gerton och Wenche Jönsson från Kävlinge utnyttjade det låga ränteläget och tog ett lån. "Nu kan vi inreda övervåningen och höjer värdet på huset, så i längden sparar man pengar", säger Gerton Jönsson.

- I vissa fall verkar det vara för enkelt att låna pengar. Svaga grupper kan förledas till att bland annat ta för höga bostadslån, där man inte klarar amorteringarna, säger finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg.

Rekordlätt att låna

"Det doftar 80-tal", sa vice riksbankschefen Lars Nyberg nyligen i ett tal angående att bankernas utlåning ligger på rekordnivåer i Sverige. Aldrig har det varit så lätt att till låg ränta låna till bostad eller bara ta ett vanligt lån utan säkerhet, till exempel över internet.

Sven-Erik Österberg vill inte att lagar eller regler stramas åt. Men han vill få en bättre bild av hur banker och låneinstitut agerar i den hårda utlåningskonkurrensen.

- Därför arrangerar vi en hearing där vi även ska syna hur Riksbanken och Finansinspektionen agerar.

Men bankernas privatekonomer oroar sig inte för de svenska hushållens lån. Framför allt inte när det gäller bostadslånen.

- Det finns säkert exempel på enskilda hushåll som inte klarar sina amorteringar, men generellt sett är hushållens tillgångar fyra gånger högre än dess skulder, säger SEB:s privatekonom, Gunilla Nyström.

Lån utan säkerhet

Sedan 1 januari 1997 har bolånen i Sverige ökat med 75 procent.

Men samtidigt har finansbolagslån, lån utan säkerhet, ökat med 400 procent under samma period.

Och det är lån som även privatekonomerna i vissa fall varnar för.

- Det tyder på att allt fler lånar till ren konsumtion. Och då bör man som låntagare se upp, säger Annica Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

Ensamhushåll

2 vuxna

2 vuxna + 2 barn

Läs mer:

Lennart Kasvi