Dagens namn: Inga, Ingalill
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Varning för ny nätbluff

Svenskar uppmanas upplåta sitt bankkonto för att föra ut pengar ur landet

Det låter enkelt. Genom att upplåta ditt bankkonto till ett företag så kan du snabbt tjäna en rejäl slant.

Men i värsta fall blir du medskyldig till brott.

Bankföreningen går nu ut och varnar för en typ av bluff som verkar vara relativt ny och som tycks öka i omfattning.

I annonser på webbplatser och i e-postmeddelanden lockar påstått seriösa företag svenskar att upplåta sina bankkonton för pengaöverföringar.

Annonserna ser ofta mycket professionella ut. Avsändarna hävdar att de arbetar med finansiell verksamhet, men att de saknar representanter i Sverige. De uppmanar privatpersoner att, mot ett visst arvode, ta emot pengar på det egna bankkontot och överföra dem till utlandet.

 

Medskyldig

Kruxet är att ”företagen”, förstås, inte alls är företag utan brottslingar som vill föra ut pengar från landet. Pengar som de bland annat kommit över genom andra former av internetbedrägerier.

Till skillnad från det tidigare uppmärksammade fenomenet ”phishing” kräver den här typen av bluff ett större mått av delaktighet från kontoinnehavarens sida. Därmed blir man också medskyldig till penninghäleri.

– Man upplåter kontot mer eller mindre medvetet. Men man känner inte till bakgrunden, att det rör sig om bedrägeri och att man därmed blir delaktig i ett brott, säger Pär Karlsson, sakkunnig på Bankföreningen, till TT.

 

Samma råd

Han uppger att de svenska bankerna har noterat att annonser av det här slaget blivit allt vanligare. Men hur många som verkligen blir utsatta är svårt att bedöma, säger Karlsson.

– Men vi vet att flera personer har dömts, och att polisen har flera pågående utredningar.

Bankföreningen vill stävja bedrägeriförsöken. Rådet är det gamla vanliga: Lämna aldrig, aldrig, aldrig ut ditt kontonummer till någon utomstående.

Mats Rörbecker/TT
Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet