Ras på Wall Street

MIN EKONOMI

Osäkerhet kring den amerikanska regeringens planer för bankerna oroade New York-börserna under måndagen.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned med 3,4 procent till rekordlåga 7 114,8. Nasdaqs kompositindex hade sjunkit med 3,7 procent till 1 387,7.

Det var en dyster inledning på börsveckan i New York. Dow Jones industriindex föll till den lägsta nivån sedan 1997. Sedan de rekordhöga siffrorna i oktober 2007 har värdet på amerikanska aktier minskat med 10 biljoner dollar.

Marknaden oroade sig över USA:s president Barack Obamas förmåga att stabilisera det finansiella systemet. Men uppgifterna om en förestående nationalisering av banksystemet tillbakavisades av Vita huset. I ett uttalande meddelade den amerikanska regeringen att ett privatägt bankväsende reglerat av staten var det bästa systemet. Bank of America – plus 3,2 procent – och Citigroup – plus 9,7 procent – återhämtade sig något.

Oro för att företag och konsumenter ska spendera mindre pengar på teknik drog ned indexen ytterligare och skadade framförallt branschjättarna IBM och Hewlett-Packard som backade med 5,0 respektive 6,3 procent. Även Apple föll med 4,5 procent.

Aktiekurserna tyngdes dessutom av att många företag förväntas göra dåliga resultat under 2009.

TT