FP vill ge sjuka mer i plånboken

Sjukförsäkringen splittrar regeringen

MIN EKONOMI

Regeringen är inte överens om de ökade klyftorna mellan sjuka och friska.

Moderaterna tycker att de är bra – men Folkpartiet vill höja taket i sjukförsäkringen.

– På sikt tycker vi att det är dags att ta en diskussion om att höja

taken så att det inte blir för stor skillnad, säger Ulf Nilsson (FP).

Klyftorna mellan de som är friska och de som är sjuka eller arbetslösa har chockökat sedan regeringen kom till makten.

Som Aftonbladet skrev i går förlorar en tjänsteman som blir långtidssjuk mer än dubbelt så mycket i dag som före valet 2006.

Hittills har regeringen samfällt försvarat arbetslinjen – som gett mer pengar till dem som jobbar och mindre till sjuka och arbetslösa. Men nu öppnar Folkpartiet för att klyftorna inte får bli för stora.

– Jag tycker att politiken som helhet har varit lyckad: sjuktalen har minskat och rehabiliteringen har kommit igång snabbare. Men jag vill ändå betona att det är viktigt för Folkpartiet att det är en inkomstbortfallsförsäkring, säger Ulf Nilsson (FP) som är ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Skiljelinje

– Så på sikt, när ekonomin utvecklas, kommer vi att fortsätta arbeta för att höja taken i sjukförsäkringen.

Men varken M eller C vill göra några förändringar i ersättningarna.

– Dagens nivåer ger en god inkomsttrygghet för alla med normala inkomster, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M).

Centerns gruppledare Roger Tiefensee trycker i stället på att tiderna i sjukskrivning och arbetslöshet ska hållas nere.

”Orimligt”

– Det orimliga är om man får långa tider i arbetslöshet. Det ska löna sig att arbeta och vi ska ha en Arbetsförmedling som verkligen hjälper arbetslösa tillbaka, säger han.

Folkpartiet står dock inte helt ensamt i regeringen. Även KD-ledaren Göran Hägglund säger att man ”ständigt ska pröva vad som är en rimlig ersättning” – men vill inte ge några löften om höjda nivåer.

– Det är inte min sak att nu säga. Jag tycker att man hela tiden ska följa och pröva systemen om de är utformade på bästa möjliga sätt.

FAKTA

Läsarna tycker till på aftonbladet.se

Det är av mina pengar som jag fortfarande betalar in i skatt som de sjuka lever på.

Norrlandsbro, 42

Mer realistiskt vore att skatten sänktes och att a-kassan höjdes så den inte behövde finansieras av de som betalar skatt och inte vill vara med.

Perspektiv J, 22

Jag har arbetat och betalt skatt i snart 30 år och betalar fortfarande skatt trots att jag är sjuk. Ge mig ett jobb jag klarar, så ska jag med glädje ta det.

Pisal, 45

Det ska löna sig att arbeta. Varför ska en person som inte ger samhället någonting ha lika mycket pengar som en person med heltidsanställning?

Nallets, 22

Det finns inget land i Europa där man har så mycket socialbidrag som i Sverige.

Fakta så det så, 27

Det är enormt synd om alla sjuka, men i slutändan är ändå Sverige ett av världens absolut mest generösa länder att vara långtidssjukskriven i.

Svava, 43

Här gnäller vi när vi inte har råd med semester till Thailand varje vinter eller en ny storbilds-tv.

Jakoby, 32

Önskar att någon fick gå runt med svår social fobi med panikinslag, konstant malande ångest, utmattning, depressioner – och känna hur det känns.

Paxhell, 35

Allvarligt! Finns det verkligen någon som blir förvånad? Det är ju samma sak var gång borgarna ”styr” landet.

Sweetroll, 43

Diana: Det är bättre att vi som kan betala gör det

Familjen Östergren har fått ett par tusen mer i plånboken varje månad.

Men någon större skillnad märker de inte.

– Får man lite mer pengar blir det dyrare någon annanstans, säger Diana Östergren.

Diana och Roger Östergren i småländska Reftele jobbar båda inom metallindustrin. De är typiska vinnare med regeringens politik.

När det fjärde jobbskatteavdraget införs vid nyår kommer de att ha fått nästan 3 000 kronor mer kvar i månaden jämfört med 2006 Men Diana tycker inte att pengarna räcker längre nu än för tre år sedan.

– Eftersom det har skett under så lång tid så märker man inte av det, säger hon.

Diana hade hellre varit utan jobbskatteavdragen. Hon oroar sig för att barngrupperna på fritids blivit större och att det är för lite personal på äldreboendena.

– Det är bättre att vi som kan betala gör det och att man kan behålla servicen. Och nu har det varit mycket bekymmer med ungdomar som vandaliserar. Det är bättre att ta hand om dem i stället för att sänka skatten. Vandalisering kostar också mycket pengar, säger hon.