Vi rullar mot ljusare tider

Prognos: Ekonomin blir bättre 2011

Lyxåk Anders Hultman, försäljningschef på limousinfirman Hyrverk1, har noterat en ökad efterfrågan på lyxbilar med privatchaufför. Nu vågar storföretagen återigen skjutsa höjdarna i lyxbilar mellan styrelsemötena. Här är en Phantom med V12-motor på 480 hästkrafter.
Lyxåk Anders Hultman, försäljningschef på limousinfirman Hyrverk1, har noterat en ökad efterfrågan på lyxbilar med privatchaufför. Nu vågar storföretagen återigen skjutsa höjdarna i lyxbilar mellan styrelsemötena. Här är en Phantom med V12-motor på 480 hästkrafter.Foto: andreas apell
MIN EKONOMI

Hjulen snurrar.

Inte bara på Anders Hultmans Rolls-Royce utan i hela den svenska ekonomin.

Alla tecken pekar på att vi nu går mot ljusare tider.

Är du trött på pratet om Krisen? Allt tyder på att du slipper det snacket framöver. Sveriges ekonomi växer nämligen snabbt och alla tecken tyder på att 2011 kommer att bli lite bättre än 2010.

– Vi har ett mycket bättre utgångsläge än andra länder efter krisen, säger Mats ­Dillén, generaldirektör för Konjunkturinstitutet.

Varje månad frågar de hushållen hur de ser på sin egen och Sveriges ekonomi. Svaren talar just nu sitt tydliga språk.

– Jag vågar säga att vi ­ligger absolut i topp i ­Europa när det gäller tillförsikt inför framtiden.

Shoppar mer

Och de positiva tecknen duggar tätt – mycket hänger ihop med att svenskarna har dragit på sig spenderbyxorna igen.

Förra året ökade BNP med 5,6 procent. Det är högt. I år förväntas den, enligt Konjunkturinstitutet, växa med 3,8 procent och nästa år med 2,9 procent.

De enda orosmoln som syns just nu är några sydeuropeiska länders problem med växande statsskulder och underskott i handelsbalansen som i ett värsta tänkbart scenario skulle kunna dra med sig världsekonomin i ett slags fas 2 av krisen från 2009.

– Men jag tror att sannolikheten för det är ganska ­liten, säger Dillén.

100?000 får jobb

Och man ska heller inte glömma att arbetslösheten fortfarande är hög med svenska mått mätt. Men även här är prognoserna ­positiva.

– Arbetslösheten gick upp snabbt under krisen men det som är förvånande är att arbetsmarknaden vände tillbaka snabbt till skillnad mot krisen under tidigt 90-tal där det dröjde länge innan läget förbättrades.

Enligt konjunkturinstitutet kommer 110?000 människor att få jobb de kommande två åren.

FAKTA

Det går bra nu – här är tre tecken

Rolls-Royce ökar

Lyxbilstillverkaren Rolls-Royce noterar en ökning i försäljningen med 171 procent.

Anders Hultman står för lejonparten av märkets svenska marknad. Förra året slog han till på två Rolls-Royce.

– Alltså, det var företaget som köpte dem. Vi är bilfantaster helt enkelt, säger han.

Limousinaktiebolaget Hyrverk1 skjutsar runt direktörer och dignitärer, oftast i diskretare bilar. Och visst märkte de av krisen. Omsättningen sjönk med 30 procent. Men nu noterar man en ljusning även i lyxbils- och privatchaufförsbranschen.

– Vi märker en ökning mot föregående år, säger Hultman.

Fler besöker solen

Charterresorna går som smör i solsken.

– Vi slog försäljningsrekord förra veckan, drygt 23 tusen sålda charterresor på en vecka, säger Peter Hellström på Fritidsresor.

Man noterar även en ökad efterfrågan på resor till Euroländerna som en följd av att kronan har stärkts.

– Vi ligger ungefär 30 procent över året innan och folk bokar redan resor till nästa vinter, säger Hellström.

Unnar oss lyx

Räkmackeindex pekar uppåt.

Den lyxiga räksmörgåsen King size som serveras på Gothia Towers i Göteborg anses av vissa bedömare som en säker konjunkturbarometer. Eller i alla fall som en indikator på hur mycket guldkant vi har råd att unna oss. Enligt affärsområdeschefen Mats Rofors, har försäljningen gått upp med 9,4 procent sedan krisåret 2009.