Dagens namn: Gun, Gunnel
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Min Ekonomi

Så skyddar du dig om researrangören går i konkurs

Foto: COLOURBOX

Om researrangören eller flygbolaget går i konkurs kan dina pengar brinna inne.

Men det finns sätt att skydda dina resepengar.

– Reseföretagen har skyldighet att ordna med en resegaranti redan innan de börjar sälja paketresor, säger Lotta Danin, jurist på Kammarkollegiet.

Om du flyger som en del i en charter- eller paketresa kan du få tillbaka pengar på resegarantin, som innebär att företagen har ställt av en summa pengar som kan användas till resenärerna i händelse av en konkurs.

– Resegarantin täcker däremot inte reguljära flyg- eller tågbiljetter, säger Lotta Danin, jurist på Kammarkollegiet.

Det krävs dock att bolaget har följt bestämmelserna och meddelat Kammarkollegiet att de kan täcka resekostnader för resenärerna vid en konkurs, vilket inte är helt säkert.

”Titta på listan”

Kammarkollegiet har en sökbar lista på vilka företag som har ställt av pengar till resegarantin.

– Det kan vara bra att titta på listan innan man bokar, säger Lotta Danin.

Det finns exempel de senaste åren då resenärer har blivit strandade då deras resebolag har hamnat på obestånd. Suntour Scandinavia, som gick i konkurs i våras, hade inte betalat in tillräckligt med pengar till resegaranti. Det gjorde att ett 60-tal svenskar fastnade i franska alperna med ogiltiga flygbiljetter.

– De flesta företag betalar in pengar till oss. De är skyldiga att göra det enligt lagen. Men det finns ingen heltäckande förteckning över företag som säljer resor, så man måste själv kontrollera detta, säger Lotta Danin.

Försäkringar och kort kan hjälpa

Om man har betalt resan med kreditkort kan man, även utan resegaranti, få ersättning för köpet. Har man handlat på kredit kan man enligt konsumentkreditlagen rikta samma krav mot kortföretaget som mot säljaren av resan. Det finns även reseförsäkringar som skyddar mot flygbolagskonkurser. Det kan därför vara en god idé att kolla både med sin kortleverantör och med sitt försäkringsbolag innan man bokar resan.

Senaste nytt

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet