Fy, vad äggligt!

Här är allt snusk som finns i ditt snask

Se till att hitta bästa gömstället för årets påskägg.
Foto: björn lindahl
Se till att hitta bästa gömstället för årets påskägg.
MIN EKONOMI

Svinsvål, löss och kol.

Det är precis vad du får i dig när du mumsar på påskgodiset.

Under påsken är måttligheten glömd hos svenskarna – totalt får vi i oss 6 000 ton under helgen. Det är runt 600 gram godis per person.

Men vad är det du stoppar i dig egentligen?

Aftonbladet har gått ­igenom innehållsförteckningen för tio vanliga godissorter, och hittade cirka 15 olika E-nummer som vi mumsar i oss.

En vanlig ingrediens är det röda färgämnet karminsyra, som utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen. En annan är ­ytbehandlingsmedlet shellack som utvinns av sekret från en annan, indisk, lus.

Gelatin finns i nästan allt godis och är en biprodukt vid slakt av gris- och nötkött och gör godis segt.

Ofarliga ämnen

Utöver det blandar de flesta tillverkare i lite kol från förkolnade växter, ­sulfit och ytbehandlingsmedel från palmer.

Enligt branschen är ämnena inte farliga.

– Gelatinet är till exempel samma som du använder hemma i matlagningen, ­säger Håkan Björklund, vd på Svenska choklad-, konfektyr-, och kexföreningen.

Och färgämnet karmin finns i bland annat campari, stenbitsrom och smink, ­berättar han.

Men det finns kontroversiella tillsatser i påskägget. Till exempel färgämnet E133 som ger godis en blå färg. Ämnet har i studier visat sig kunna ge ­allergiska reaktioner, främst hos dem som lider av astma.

Var förbjudet

Tillsatsen var tidigare förbjuden i Sverige, men godkändes av EU som en ­säker tillsats, tillsammans fler med E-ämnen som nu tillåts i medlemsländerna.

– Men svensk ­industri ­använder i regel väldigt lite tillsatser, och i dag finns det inga halter i det svenska godiset som är skadliga för konsumenterna, ­säger Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket.

Godiset

Syrliga kastanjer

l Gelatin från svin, l E420 – sötningsmedlet sorbitol, kan vid hög konsumtion ha laxerande effekt och ge upphov till gaser i magen. l E330 – citronsyra, l E500 – bakpulver, l E901 – naturligt vax som utvinns ur ‧bivaxkupor, l E553b – klump‧förebyggande medlet talk.

Vaniljfudge

l E322 – sojalecitin som kan ge överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter, kan orsaka illamående, yrsel och ‧diarré vid hög konsumtion.

Dragé– och chokladägg

l Vasslepulver som är en biprodukt från osttillverkning, l E440 – förtjockningsmedel från ‧citronskal, l E414 – förtjockningsmedel från ärt- och baljväxter, l E322 – sojalecitin som kan ge överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jord‧nötter, kan även orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion, l E904 – ytbehandlingsmedlet shellack som utvinns av sekret från den indiska lacksköldlusen, l E331 – salt av ‧citronsyra, l E120 – färgämnet karmin som ‧utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen, l E133 – färgämnet briljantblått, framställs syntetiskt och kan ge allergiska reaktioner, l E160a – gul/organet färgämne som ofta framställs syntetiskt men som också kan tas ur morötter och gröna bladgrönsaker.

Hallon/laktrisskallar

l E296 – surhetsreglerande medel från äppelsyra, l E903 – ytbehandlingsmedel som utvinns från palmer, l E120 - färgämnet karmin som utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen, l E153 – vegetabiliskt kol, som framställs genom ‧förkolning av växtråvaror, l sulfit – som bland annat används i framställning av ‧pappersmassa.

Sura nappar

l E260 – konserveringsmedlet ättiksyra, l E270 – organisk syra som framställs syntetiskt eller ‧genom jäsning av kolhydrater med mjölksyrebakterier, l E296 – surhets‧‧ -re‧glerande medel från ‧äppelsyra, l sulfit.

Jordgubbar

l Sulfit, l gelatin från gris, l E330 – citronsyra, l E100 – orange färgämne som tas fram ur ‧roten från gurkmeja, l E120 – färgämne som utvinns ur torkade honor av koschenillsköld‧lusen, l E133 – färgämnet briljantblått, ‧framställs syntetiskt och kan ge ‧allergiska reaktioner, l E903 – ytbehandlingsmedel som utvinns från palmer, l E901 – naturligt vax som utvinns ur bivaxkupor.

Fruktnappar

l Gelatin från gris, l E330 – citronsyra, l E100 – orange färgämne som tas fram ur roten från gurkmeja, l E120 – färgämnet karmin som ‧utvinns från torkade honor av koschenillsköldlusen, l E141 – blå/svarta färgämnet klorofyllkopparkomplex som framställs från klorofyll från gröna blad eller gräs, l E901 – naturligt vax som utvinns ur bivaxkupor, l E903 – ytbehandlingsmedel som utvinns från palmer.

Skumbanan

l Vasslepulver som är en biprodukt från osttillverkning, gelatin från gris, l E322 – sojalecitin som kan ge överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter, kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion, l E160a – gul/orange färgämne som ofta framställs syntetiskt framställt men som också kan tas ur ‧mo‧rötter och gröna bladgrönsaker.

Vingummi

l E330 – citronsyra, l E422 – konsistensmedel som ofta framställs ur fett från växter och djur, men kan också framställas syntetiskt, l E120 – färgämnet karmin som utvinns från torkade ‧honor av koschenillsköldlusen, l E153 – vegetabiliskt kol, som framställs genom förkolning av växtråvaror, l E474 – stabiliseringsmedel som framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror, l E100 – orange färgämne som tas fram ur roten från gurk‧meja, l E901 – naturligt vax som utvinns ur bivaxkupor.

Påskskum

l Gelatin, l E330 – citronsyra, l E903 – yt‧behandlingsmedel som utvinns från palmer, l E141 – blå/svarta färgämnet klorofyllkopparkomplex som framställs från klorofyll från ‧gröna blad eller gräs, l E120 – färgämnet ‧karmin som utvinns från torkade honor av ‧koschenillsköldlusen, l E160a – gul/organet färgämne som ofta framställs syntetiskt men som också kan tas ur morötter och gröna bladgrönsaker.