Svensk mat näst dyrast i EU

MIN EKONOMI

Sverige har bland de högsta livsmedelspriserna i EU.

Allra dyrast är frukt och grönt.

Billigast matkasse kan köpas i grannlandet Polen.

Förra året hade Sverige den näst högsta prisnivån på livsmedel, inklusive alkoholfria drycker, i EU. En svensk matkasse kostade 24 procent mer än EU-snittet. Bara danskarna fick betala mer. Det visar en sammanställning av Eurostat-statistik som SCB presenterade i Almedalen.

När det gäller frukt och grönt är de svenska priserna högst i EU – 41 procent över snittet.

Köttpriser över snittet

Räknas även de tre EFTA-länderna med, så är Norge och Schweiz dyrare när det gäller både livsmedel i stort och frukt och grönt. De svenska köttpriserna ligger 26 procent över EU-snittet och gör Sverige sjunde dyrast inklusive EFTA.

Man behöver dock inte flytta eller resa långt på semestern för att få lägre kostnader för livets förnödenheter.

– Då ska man åka till Polen, säger Jahnavi Wallin på SCB.

Där får man för sin matkasse bara betala 61 procent av EU:s genomsnittliga prisnivå.

Alkohol billigt i Bulgarien

Svenska priser hävdar sig bättre om man äter mycket fisk och dricker mycket mjölk. Fisk- och skaldjurspriserna ligger, liksom prisnivån för mjölk, ost och ägg, bara tolv procent över EU-snittet.

När det gäller alkohol, så är öl, vin och sprit dyrare i Norge, Island, Finland och Irland än i Sverige. Billigast är Bulgarien.

FAKTA

Matpriser i Europa

Dyrast

1. Norge 186 procent (EU-snitt=100 procent)

2. Schweiz 155 procent

3. Danmark 143 procent

4. Sverige 124 procent

5 Österrike 120 procent

Billigast

1. Polen 61 procent

2. Rumänien 67 procent

3. Bulgarien 68 procent

4. Litauen 77 procent

5. Ungern 81 procent

Fotnot: Prisnivå i procent jämfört med EU-snitt (= 100 procent) för livsmedel, inklusive alkoholfria drycker. EU:s 28 medlemsländer, Norge, Schweiz och Island ingår.

Källa: SCB/Eurostat

TT