”Schyffert kallar mig för cirkushäst”

Men nu ska Martin Stenmarck släppa tyglarna – gör föreställning om uppväxten med 11 syskon

1 av 4
NÖJE

Randi, David, Emelie, Axel, Mio, Elin, Johannes, Linn, Benjamin, Olle och Josef är alla Martin Stenmarcks syskon.

Men de får inte komma på premiären av föreställningen om sin uppväxt.

– Jag vill inte ha dem här, säger Stenmarck.

För Nöjesbladet berättar han om att växa upp i familjen annorlunda, ständiga flyttar för att kanske få det bättre, att ha en mamma som var slav under sina impulser – och varför Henrik Schyffert kallar honom ”cirkushäst”.

Det låter lite nedsättande. Pråligt. Något att visa upp. Som struttar runt i en manege utan någon annan uppgift än att vara vacker.

Det är lätt att tänka att det är det som får Henrik Schyffert att kalla Martin Stenmarck cirkushäst. Martin med sitt kritvita leende, perfekta käkparti och charmiga sätt.

Martin som alltid anstränger sig för att vara en kul kille när man träffar honom. Som vill få alla att känna sig bekväma och anstränger sig för att skämta och skapa bra stämning.

FAKTA

Martin Stenmarck

Namn: Martin Olof Jon Stenmarck.

Ålder: 44 år, fyller 45 i oktober.

Yrke: Artist.

Bor: Radhus på Lidingö

Familj: Har barnen Ida, 13, Love, 10, och Saga, 5, med sin fru, artisten Hanna Hedlund, 42. Dessutom syskonen Randi, David, Emelie, Axel, Mio, Elin, Johannes, Linn, Benjamin, Olle och Josef.

Bakgrund: Ersatte Dag Finn som sångare i glamrockbandet Sha-Boom och släppte två singlar med den 1992, serverat och uppträtt på Wallmans salonger i Stockholm, gjort huvudroller i ”West side story” och Jesus Christ superstar”. Vann Melodifestivalen 2005 med ”Las Vegas”, fick brottarhitten ”7milakliv” som toppade försäljningslistan under tio veckor 2006. Var 2006 till 2012 en av huvudartisterna i showen ”Ladies night” som producerades av hans bror David. Tävlade också i Melodifestivalen 2014 och 2016.

Aktuell: Sätter upp föreställningen ”Syskonkärlek – räkna med bråk” om att växa upp med 11 syskon. Manus och regi av Kristoffer Appelquist. Premiär i Stockholm 5 oktober.

En cirkushäst. Man ser det nästan framför sig. Men det är inte tänkt som ett öknamn.

– Det var någon gång när någon teknik strulade, för mig spelar det ingen roll. Schyffert kallade mig cirkushäst några gånger då, när jag traskar in och bara kör vad som än händer. Jag har ju gjort det här i snart 28 år så det är klart att man får en viss rutin på själva artisteriet.

Det låter lite som en förolämpning?
– Nej, nej. Det var det inte. Inte från hans sida heller. Det finns någonting häftigt i det, tänk om man får släppa en cirkushäst fri, jävlar vad de kan grejer.

Inte show

Men ändå är det cirkushästen han vill bort ifrån med sin nya föreställning ”Syskonkärlek – räkna med bråk”. Det ska inte vara en show. Inte en konsert. Utan just en föreställning.

– Nu ska jag vara trogen texten hela tiden. Inte freestyla och lägga in extra ord. Det finns något väldigt emotionellt och fint i att faktiskt följa något som man jobbat så noggrant med och kokat ner till något som man verkligen vill berätta. Det blir precist och berör mer. Det är nog en ny Martin än vad i alla fall du är van vid.

”Du”, det är undertecknad. Reporter på Aftonbladet sedan tolv år, som har träffat Martin Stenmarck mängder av gånger och intervjuat honom ett dussintal. Som varje gång har haft svårt att komma bakom ”cirkushästen”, den där masken som han har byggt upp. Kanske för att skydda sig.

Martin Stenmarck.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Martin Stenmarck.

”Något man slipar av”

Han har svårt att släppa den även nu, när han själv säger att han vill bort från den. När han för första gången ska bli både personlig och privat. För föreställningen handlar om honom. Hur det är att växa upp med elva syskon, fyra pappor och en mamma som lever som slav under sina impulser, som kunde komma på torsdagen och säga: ”på lördag flyttar vi”. Att gång på gång ryckas upp och flytta till något som mamman hoppades skulle bli bättre, men som innebar att återigen lämna sina vänner, byta skola, inte få gå på luciadiskot eller följa med på klassresan som han sålt bullar för.

– Jag var aldrig ensam för jag var otroligt bra på att ta min plats på ett nytt ställe. Jag blev väldigt duktig på det. Socialt slipad. Så kompisar hade jag alltid lätt att få ganska snabbt. Men det finns ju någonting man slipar av när man vet att man kan ryckas upp på två månader. Fan, ibland bodde vi på ett ställe i tolv veckor liksom.

I stället hade han sina syskon. Lillebror David till exempel.

– Det är knappt ett och ett halvt år mellan oss. Vi gjorde allt tillsammans. Hade jag gått igenom allt det här själv så hade jag nog blivit fucked up.

”Haft några standardsvar”

Han ler. Skrattar lite.

– Det är också lite kontentan av hela den här berättelsen, vilken jävla tur att vi hade varandra. Det finns en kärleksförklaring till det. Och att vi alla faktiskt har blivit relativt vettiga.

Det är ett färdigt, uttänkt standardsvar. Det som han egentligen tänkt komma bort ifrån.

– Du har ställt frågan. Många många har ställt frågan om hur det är att ha så många syskon och för min mamma att ha så många barn. Alltid där och då har jag haft några standardsvar, något jag sagt förut och känt att jag kan säga igen, säger han.

Om du har haft standardsvar tidigare, vad får dig att vilja berätta något annat nu?
– Det är inte något annat. För jag har inte varit intresserad av att berätta någonting förut. Jag har tyckt att det varit högst ointressant och jag har velat berätta om andra grejer. Men nu när man börjar grotta i det och gör en sån här grej så märker jag att det är intressant.

Martin Stenmarck.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Martin Stenmarck.

Intervjuat sina syskon

Trots att ”Syskonkärlek – räkna med bråk” inte har premiär förrän i oktober så har han redan spelat den för två tusen personer. Provföreställningar. Och samtalat med omkring tusen av dem efteråt om vad de funderar över och vad som varit bra och mindre bra.

– Mottagandet har varit överväldigande. Då känner man att historien tilltalar även andra. Att det finns något att berätta som folk tar till sig.

Han har intervjuat sju av sina syskon, släktingar och vänner till familjen för att komplettera sina egna minnesbilder. Tillsammans med komikern Kristoffer Appelquist har han byggt vad han beskriver som en ”mustig historia”, som ska underhålla och beröra. Och givetvis kommer han sjunga på scenen.

Men syskonen har inte fått se provföreställningarna. Han vill inte heller att Randi, David, Emelie, Axel, Mio, Elin, Johannes, Linn, Benjamin, Olle eller Josef kommer på premiären. Tolv syskon totalt. 22 år mellan dem. Martin är näst äldst.

– Jag vill inte ha dem här på premiären. Det pallar jag inte, tänk om de sitter här längst fram. Det är vår historia, så ibland kanske jag väver in någon av mina syrrors berättelse, men jag gör det i jag-form. Under föreställningens gång så kommer de stundtals kanske tycka att något är jobbigt eller förvånande, men i slutändan tror jag att de kommer gå ut med en otroligt varm känsla i magen och känna stolthet över vår historia.

Dog i cancer

Mamma Linda dog 2002 i cancer, bara 51 år gammal. Men i Martin Stenmarcks minne lever hon fortfarande. En gång säger han ”När du träffar min mamma kommer du förstå...” så hejdar han sig.

– Nej, det går ju inte. Det vore väldigt märkligt om du skulle träffa henne.

Han skrattar.

Vad tror du hon skulle ha sagt om föreställningen?

– Hon hade gillat det här. Hon kunde ta sånt. Hon gillade att diskutera, hon var sån att hon hade skrattat åt egenheter som jag tar upp. Ibland blev det ju riktigt komiskt, tragikomiskt.

– Hon hade en superkraft. Trots alla barn att hålla reda på så såg hon oss. Även om det bara var två minuter så lyckades hon ta reda på hur man mådde och vad man gjorde. Hennes blick var som en jävla laserstråle. Det var som att ladda batterierna varje gång.

Föreställningen ”Syskonkärlek – räkna med bråk” har premiär på Maximteatern i Stockholm den 5 oktober.

FAKTA

Här spelas ”Syskonkärlek – räkna med bråk”

Stockholm 5-7 oktober

Göteborg 13–21 oktober

Norrköping 28 oktober

Malmö 3 november

Skövde 8 november

Örebro 10 november

Gävle 11 november

Fler datum tillkommer.

Mer info: martinstenmarck.com

Martin Stenmarck.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
Martin Stenmarck.