Malmsjö om blodiga skadan: ”Det ska väl bli bättre det också”

1 av 6
NÖJE

Ligger i feber – i kväll visas föreställningen som skapade viktiga vänskapen med Malmberg: ”Det var förlösande”

I kväll visas föreställningen som fick Jan Malmsjö att döpa om Claes Malmberg i SVT.

Samtidigt repar sig Jan Malmsjö sakta efter det blodiga fallet i december.

– Nu har det slagit ut, men det ska väl bli bra det också, säger han.

Orden från hans kollega och från hustrun förändrade tillvaron för Jan Malmsjö, 84.

Plötsligt stod han på scen i stället för att sitta hemma framför tv:n med ett glas rött.

– Jag har ju lagt av så att säga. Jag tycker jag är för gammal. Men Claes Malmberg ryckte upp mig ur ”dyn” – med citattecken, glöm inte det. ”Dyn” betyder min soffa, med min kropp sittande i den med ett glas rödvin tittande på tv. Det tillsammans med Marie (Göranzon), min hustru, hon avskyr detta och sa: ta det. Jag ville först inte, men hon sa ”gör det”, säger han.

”Jag har döpt om honom”

Uppsättningen, en ny version av klassiska ”Charleys tant” i regi av Anders Aldgård, spelades på Gunnebo slottsteater i Mölndal sommaren 2015 och därpå Galateatern i Malmö. I början av förra året fortsatte segertåget på Intiman i Stockholm och i kväll visas en av Malmöföreställningarna i tv-form på SVT. Där gestaltar Malmsjö den den pensionerade översten Rutger Wallentin, mot Claes Malmbergs huvudroll, och vänskapen mellan dem går vida utanför scenen.

– Det var förlösande. Jag har döpt honom till First Claes, så förstår du.

Gjorde krogshow i Göteborg

Uppsättningen fick fina recensioner, tre plus av Aftonbladets Jens Peterson:

”Jan Malmsjö visar att han fortfarande är en oemotståndlig sång- och dansman och får stående applåder efter första aktens final där han gör ett potpurri som väver in massvis av klassiker. Underbart”, skrev Jens Peterson då.

Och samarbetet har fortsatt efter det, med krogshowen ”My way”.

– Vi fortsatte i höstas på Kajskjul 8 tillsammans med Helena Paparizou och en fantastisk orkester, ett underbart gäng grabbar, säger Jan Malmsjö.

Repar sig ännu efter blodiga skadan

Legendaren stänger inte dörrarna till mer jobb dem emellan.

First Claes ska till Stockholms stadsteater i vår och spela Karlsson på.. nej, inte ”Karlsson på taket”, utan Carlsson i ”Hemsöborna”. Mina tankar är med honom för det är en jävla bra kompis. En go kille. I framtiden vet man aldrig, men man vet aldrig hur länge man lever.

I höstas föll han så illa i en trappa att han fick ett jack i handen, och blodiga skador i huvudet och benet. Han syddes med elva stygn, röntgades och stöttades sedan av kollegorna på scenen.

Svullnaden i höften utvecklades till en lårkaka som kommer ta sin tid att gå ner. Efter skadorna tvingades han hoppa av sin påskrivna föreställning vid Nöjesteatern i Malmö. Nu ligger han hemma med feber.

– Jag fick tacka nej till ”Sugar”. Nu har det slagit ut det där som gjorde att jag inte kunde fortsätta mitt jobb, men det ska väl bli bättre det också, så får vi se vad som händer sedan.

”Charleys tant” visas klockan 20 i SVT1.