Era nomineringar slår alla rekord

NÖJE

Inte för att det var

så han menade.

Men Magnus Uggla verkade ändå ha rätt i att det är nitar och läder som gäller igen.

Första röstningsomgången av Rockbjörnen bekräftar teorierna om att hårdrocken kan vara på väg tillbaka.

Det är halvtid.

113 749 röster – ett gloriöst rekord! – har avlagts och de artister och band som fått flest går nu vidare till Rockbjörnens finalomgång.

Fem namn är från och med i dag röstbara i varje kategori. Omröstningen pågår till 8 januari. Senare samma månad får vinnarna ta emot de vackra björnarna vid en sedvanligt stjärnsprakande baluns på Cirkus i Stockholm.

Eftersom jag i fjol hörde Markoolio muttra om dumma journalister som inte förstod att han var en folkets hjälte som borde nominerats ber jag att få understryka att vi inte har med saken att göra.

Det är läsarna som gjort ”nomineringarna”.

Inte vi.

Okej?

Första röstningsomgångens

skräll är väl i första hand hårdrockens comeback i sammanhanget. Det är åtskilliga år sedan de riktigt tunga gossarna ens var i närheten av en björn. Men i år har ni nominerat Hammerfall som Årets svenska grupp och Iron Maiden är contender i såväl Årets utländska grupp-klassen som i Årets album-diton.

Antar att vår eminenta metal-skribent, Johanna Strömqvist, hade rätt när hon härförleden konstaterade att hårdrocken är på väg tillbaka – också som mainstream-fenomen.

Själv känner jag väl måttlig entuasism inför den sortens band. Men nånstans vore det rätt häftigt om Maiden kom in och sopade banan med popsnörena.

I övrigt har det väl gått ungefär som väntat.

Mest glad är jag förstås att Håkan Hellström gått vidare i alla klasser han kan gå vidare i.

Att han har entusiatiska fans kommer inte som någon överraskning, men ändå. Det är ett välkommet bevis på att göteborgaren – i motsats till vad belackarna går omkring och tror – är mer än bara en media-hype.

En annan favorit, Eminem, har unikt nog två nomineringar i klassen Årets utländska låt, ”Real Slim Shady” och ”Stan”. Just det lär splittra fansen och innebär förmodligen att han inte vinner, men visst känns 2000-talets Elvis ändå som den moraliske segraren?

Nå, så här röstar jag

i andra omgången av Rockbjörnen:

Årets svenska kvinnliga artist: Feven.

Årets svenska manliga artist: Håkan Hellström.

Årets svenska grupp: Hellacopters.

Årets svenska låt: Håkan Hellström – ”Känn ingen sorg?”

Årets svenska album: Håkan Hellström – ”Känn ingen sorg?”

Årets utländska artist: Eminem.

Årets utländska grupp: U2.

Årets utländska låt: Eminem – ”Real Slim Shady”.

Årets utländska album: Eminem – ”The Marshall Mathers LP”.

Per Bjurman