Klokt val - men fem år för sent

NÖJE

Älskat, hatat, alltid omstritt.

Aftonbladets läsare utsåg "Expedition: Robinson" till bästa tv-program år 2000.

Ett klokt val, även om det kom ett par år försent.

När Sveriges Television i mars 1997 höll presskonferens och presenterade den höstens stora lördagssatsning kunde nog ingen ana vad de satte igång.

Jag frågade lite försiktigt dåvarande programledaren Harald Treutiger om det inte var som upplagt för tragedier. Det här verkade ju ändå bli ett program där deltagarna i kampen om prispengarna både skulle bli vän och fiende med varandra.

- Tragedier är ett enormt starkt ord. Men vi räknar med spänningar inom gruppen, sa han.

Vi vet hur det gick.

Programmet fick en olycklig start. En utröstad deltagare tog livet av sig strax efter hemkomsten från inspelningen.

Det blev, åtminstone i media, storm mot programmet, som kallades för fascist- och mobbnings-tv. Sändningarna stoppades i några veckor. Högste chefen Sam Nilsson var inkopplad när det redigerades om. Dåvarande nöjeschefen, Pia Marquard, som hade vågat satsa på det hittills oprövade konceptet, lämnade sitt jobb.

Strix Television och SVT spelade ett högt spel när de producerade detta hittills oprövade och kostsamma program.

Det blev jackpott!

För Strix, som är med och producerar programmet runt hela världen. Mångmiljoninkomster och status att man var först med det som nu är amerikansk tv:s hetaste koncept.

För SVT, som har sänt ett program som lyckats med konststycket att både vara djärvt och nyskapande och samtidigt engagerar hela familjen, som lockar över fyra miljoner tittare till finalen.

"Expedition: Robinson" är nästan en slags folkrörelse. Alla pratar om det. Nästan 20 000 ville vara med i senaste omgången. Och av alla dokusåpakändisar får de som kan kalla sig Robinson-någonting åtminstone lite längre tid i rampljuset.

En värdig vinnare av titeln Bästa svenska program, alltså. Fast vi som har gillat programmet från början, tycker nog det borde ha vunnit redan för ett par år sedan.

Alla som trodde att nyhetsankaret Bengt Magnusson kanske skulle tappa lite i trovärdighet när han blev "lekledare" i "Vem vill bli miljonär?", fick grundligt fel. Han har både lyft miljonärsprogrammet och är dessutom populärare än någonsin som nyhetsankare och blev först med att bryta SVT:s och Claes Elfsbergs segerrad.

Har alltid tyckt att det är bättre med lite färre men desto mer intresserade och engagerade tv-tittare, än många slötittare. Därför vinner Kristian Luuk för tredje gången i rad.

Suzanne Reuter vinner för "Reuter & Skoog" (SVT), ett exempel på att sketcher alltid blir bättre med riktiga skådisar än med (i några fall) halvamatörer som i "Parasit-tv".

"Det nya landet" var fjolårets mest nyskapande tv-serie. Men "Skärgårdsdoktorn" är ändå en värdig vinnare, som det sena 1990-talets bästa dramaproduktioner. Bra manus, regissörer och skådespelare i en påkostad produktion.