Kokt fläsk - fast stekt

Puls reder ut sanningen bakom matiga ordspråk

NÖJE

Fläsk, biff och trissor. Ja, vad säger vi egentligen?

I Puls ordskola rör vi om i kastrullerna.

Här var det överkokt.
Foto: LOTTE FERNVALL
Här var det överkokt.

Dra åt pipsvängen - Visst vi kan väl dra dit, men var ligger det? Här kan man också säga dra dit pepparn växer och det måste ju vara på varmare breddgrader, dit vi gärna åker.

Nu är det kokta fläsket stekt - Nu har det gått för långt. Men vad är det som har hänt med fläsket? Är det någon som har tagit upp det ur kastrullen och lagt det i stekpannan i stället så att det liksom blir kaka på kaka? Eller är det någon som har glömt fläsket i kastrullen så att det börjat torrkoka och blivit stekt på det sättet i stället?

Saken är biff - Saken är klar. Men när biffen inte är biff, vad är den då? Kalops?

Nä, dra på trissor - Varför ska man ta fram en jojo när något är osannolikt?

Det är dags att tänka på refrängen - Refrängen går ju om och om igen och det kan ju inte vara det man menar när man ska gå hem. Snarare finalen.

Det är ingen ko på isen - Det är ingen fara. Vad har det med kor att göra? Slipper man dra upp dem om de ramlar i?

Det är ingen fara på taket - Betyder samma som ovanstående, men vad är det som brukar hända på taket? Det är snarare när man ramlar ner som det blir farligt. Själva taket är väl ganska harmlöst.

Nina Fläskson , Cecilia Biffbäck