De är Sveriges nya kungapar

Hollywood- stjärnan Iben Hjejle spelar drottning i tv

NÖJE

Hon är den danska Dogma-skådespelerskan som får högar av hollywoodska filmmanus i brevlådan.

Han har spelat hund, utvecklingsstörd, galning och nazist.

Möt kungen och drottningen av Sverige.

Tillsammans - i tv Jonas Karlsson och Iben Hjejle spelar Gustav III och hans fru Sofia Magdalena i SVT:s nya dramaserie "Gustav III:s äktenskap".
Foto: STEFAN MATTSSON
Tillsammans - i tv Jonas Karlsson och Iben Hjejle spelar Gustav III och hans fru Sofia Magdalena i SVT:s nya dramaserie "Gustav III:s äktenskap".

- Han är en väldigt speciell person. Otroligt social och utåtriktad, men den delen av honom döljer ju samtidigt något annat. Det kan jag känna igen hos mig själv, säger Jonas Karlsson.

Om en vecka kommer han att förvandlas till Gustav III, en av våra mest omtalade kungar. Kungen med kulturintresset. Kungen med maskeradbalen.

Vid 21 års ålder giftes Gustav III bort med jämnåriga, danska Sofia Magdalena.

Blev känd över en natt

Sofia Magdalena gestaltas här av danska skådespelerskan Iben Hjejle, erkänd genom sin roll i Dogma-filmen "Mifune" och nästan löjligt över-en-natt-känd som John Cusacks flickvän i "High Fidelity".

- Det viktigaste att tänka på när man spelar drottning är nog att låta bli att spela drottning, säger Iben Hjejle och menar att det är lätt att fastna i schablonbilder av hur en kunglighet beter sig.

Särskilt om man är dansk:

- Alla danskar avgudar drottning Margrethe.

Att Hjejle väljer svensk tv-produktion framför amerikansk storfilm tycker hon inte är särskilt konstigt: hon älskar Sverige och tycker att manuset är fantastiskt.

- Men sedan spelar jag in film igen. Jag har fått så många fantastiska manus skickade till mig, det är dags att ta itu med dem nu.

Annika Norlin