Jacksons ansikte utan operationer

Experter har rekonstruerat hans utseende med hjälp av datorer

1 av 6 | Foto: CHANNEL 5/WENN
SÅ HÄR SKULLE HAN SE UT I DAG 1979 gjorde superstjärnan Michael Jackson sin första plastikoperation, för att få en smalare näsa. Och sedan har det fortsatt. En engelsk tv-kanal har med hjälp av experter och datorer tagit fram en bild av hur han skulle ha sett ut i dag, om han varit sig själv.
NÖJE

Känner ni igen mannen på bilden?

Det borde ni göra eftersom det är världens kändaste person.

Möt Michael Jackson - utan plastikkirurgi.

Det är engelska tv-kanalen Channel Five som med hjälp av experter och datorer tagit fram bilden på hur superstjärnan Michael Jackson skulle - eller kanske borde - ha sett ut i dag.

- Michael Jackson håller i stället på att förvandlas från en svart man till en vit kvinna, säger en av experterna om resultatet som visades i dokumentären "Michael Jackson"s Face" i söndags.

Bröt näsan

Popstjärnan började sin plastikkirurgiska bana i samband med en olyckshändelse på scen 1979 då han bröt sin näsa. Då passade han på att göra den aningen smalare.

Sedan dess har Michael Jackson haft klippkort hos ett antal plastikkirurger.

Många spekulerar i att det handlar om mer än ett dussin ingrepp - bara när det gäller näsan.

Han har låtit ta bort så mycket brosk att näsan till slut helt enkelt föll samman och orsakade stora besvär.

En tidigare kommentar till uppgifterna om att han ska ha klippkort hos amerikanska plastikkirurger var kort och knappast utförlig:

- Jag har bara gjort ett ingrepp på näsan.

Att han har bytt hudfärg försöker han dock inte förneka. Men han uppger att det är på grund av en hudsjukdom.

Beror på övergrepp

Experter bedömer dock att han lyft och skulpterat ansiktet, opererat sig runt ögonen, förminskat läpparna, opererat in silikon i kinderna och blekt huden.

Psykologen Elieen Bradbury säger i dokumentären att han förmodligen genomgått operationerna på grund av att han blev utsatt för övergrepp av sin far då han var barn.

- Hans förvandling av ansiktet är ett sätt att inte bli påmind om sin pappa när han tittar sig i spegeln, säger hon, och fortsätter:

- Michaels besatthet av plastikkirurgi är också ett symptom man ofta finner i kändisskapets isolering.

Klas Lindberg