Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

”Gud fick mig att kasta blomman”

Carola tillbaka hos Livets ord där hon förklarade ”Allsångs- attacken”

tillbaka Carola uppträdde i går på Livets ords konferens i Uppsala och mottogs av jubel från sex tusen besökare. Mellan låtarna passar Carola på att berätta om tillbaka Carola uppträdde i går på Livets ords konferens i Uppsala och mottogs av jubel från sex tusen besökare. Mellan låtarna passar Carola på att berätta om "Allsångsattacken" nyligen. "Det var mycket som hände den kvällen", säger Carola. Foto: THERESIA BRÅKENHIELM
UPPSALA

Carola var Guds redskap.

Det var Han som fick henne att kasta blommor från allsångsscenen.

– Det är priset man måste betala för att vara i Jesu händer, säger hon.

Sextusen människor lyfter händerna och sjunger tillsammans med Carola.

Det är tisdag kväll och Livets ord–konferens i Uppsala. Schlagerdrottningen – som numera snarare är lovsångsdrottning – har tagit en paus i sin Norgeturné för att besöka församlingen hon lämnade för flera år sedan.

Tre sångnummer står på programmet: nyaste hiten ”Genom allt”, ”Allt kommer att bli bra mamma” och till sist en kristen lovsång.

En allsång.

Carola placerar sin cowboystövelklädda fot i ett av scenens blomsterarrangemang, skrattar och berättar om sitt senaste framträdande i ”Allsång på Skansen”.

– Jag ville göra något mer än det som förväntades av mig och så stod den där krukan där... ”använd mig Gud, liksom”.

 

Fick en kruka

Vi vet hur det gick.

Mitt under sången drog stjärnan upp en planta och slungade ut den i publiken. Där landade den i knät på en av åskådarna.

– Hon blev jätteglad, hon hade ju stått där hela dagen sedan nio på morgonen. Hon fick en kruka av mig dagen efter, berättar Carola för den skrattande publiken.

– Det var mycket som hände den där kvällen. Men ”it's the price you have to pay to be used by Jesus”. Det var härligt att få sjunga och bara ”kick some flowers”.

Stora delar av publiken har kommit långväga bara för att se och höra Carola.

 

Blir uppfylld

Men showen blir inte långvarig. Mitt i den sista lovsången försvinner huvudpersonen bakom scenen och lämnar över sången till kören.

Publiken fortsätter att sjunga – många med slutna ögon och extatiskt uttryck i ansiktet.

– Det är mycket värt för mig att komma hit och liksom bli påfylld, säger Carola till Aftonbladet efter föreställningen.

Och rörelsens grundare och ledare Ulf Ekman är nöjd med hennes insats – kastade blommor och predikningar eller ej.

– Hon har frihet att göra det hon gör. Och Sverige tål nog att Carola talar om Jesus, tror jag.

Lisa Jannerling

Carola och Gud – år för år

Carola gifter sig med Runar 1990.   Carola gifter sig med Runar 1990.

1979

Den 13-åriga Carola möter kristna ungdomsrörelsen Credo och tar klivet in i den kristna världen.

 

1983

Med Bibeln i hand och den religiösa lyckan glödande i ögonen gör Carola, nu 16 år gammal, succé i Melodifestivalen med "Främling".

 

1991

Efter några år utanför det musikaliska rampljuset gör Carola succécomeback i Melodifestivalen. Hon vinner med "Fångad av en stormvind" - men viftar snarare med håret än med Bibeln.

 

1994

Rockalbumet "Personligt" släpps och Carola ger sig ut på turné med sin nya, coolare image.

 

1990

Carola och Runar blir ett äkta par i Livets Ords församling i Uppsala. Fast viger de sig inte snarare med religionen än med varandra?

 

1999

Carola ledsnar på rocken och släpper kristna albumet "Blott en dag". Sedan drar hon till Jesus födelsestad för att spela in "Jul i Betlehem".

 

2000

Nyskild från Runar dyker Carola upp på Melodifestivalen iklädd en tröja med "LEDIG" tryckt på bröstet. Borta är den oskyldiga schlagerflickan.

 

2001

Popalbumet "My show" släpps - med Carola sexigt poserande i svarta, tajta kläder på omslaget. Nu är det hon själv som står i centrum, inte Gud.

 

2003

Vem är den där snygga bruden som gör reklam för en klädkedja på reklampelarna? Jo, det var visst Carola. Och retuscherad var hon tydligen också...

 

2004

Albumet "Credo" är en hyllning till rörelsen som omvände Carola. "Ett uttryck för min kärlek till Gud", förklarar Carola och spinner vidare på kyrkospåret.

 

2005

Carola hamnar på listorna igen med "Störst av allt". Sedan spårar det ur: konserter som blir predikningar, vita hästar och helbrägdagörelse... Var det ska sluta vet bara Carola själv. Och kanske Gud.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet