’Som att ha ett lik runt halsen’

Djurvänner till attack mot Blondinbellas pälsbilder

1 av 5 | Foto: blondinbella.se
På blondinbella.se visar Isabella Löwengrip gärna upp sig själv i pälsar av alla de slag. Men responsen har varit skarp.
NÖJE

En usel, morbid förebild och bimbo utan hjärta, menar djurrättsorganisationer och kollegor.

Nu har de fått nog av Blondinbellas pälsromantik på sin blogg.

– Skulle hon börja diskutera detta med mig kommer jag att berätta vad jag känner och tycker, säger kommande ”Let’s dance”-kollegan Kitty Jutbring.

Bloggprinsessa och förebild är två epitet som Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 18, har fått inristat i sten under 2008. Och under gårdagen stod det även klart att hon är en av deltagarna i den kommande säsongen av ”Let’s dance” i TV 4.

Nu möts hon dock av stark kritik från både ”Let’s dance”-deltagare och djurrättsorganisationer.

Anledningen är hennes glorifiering av pälsanvändning på sin blogg.

– Men varför ska man ha djurhud på sig, det räcker väl med sin egen? Vi har så fruktansvärt många val i livet och då tycker inte jag att man behöver välja djur. Det är som att gå omkring med ett lik runt halsen, säger ”Let’s dance”-kollegan Kitty Jutbring, 31, som har reagerat starkt på Blondinbellas pälsromantisering.

Tänker på miljön

Så sent som den 28 december poserade Blondinbella stolt iklädd sälpäls – en djurpälsindustri som kritiserats hårt.

– Ska man tänka för miljöns skull är äkta päls bättre än fuskpäls, för päls håller ju i tjugo år och det blir inte alls samma konsumtion. Och så håller det värmen otroligt mycket bättre. Så rent miljövänligt är det otroligt bra plagg, säger Blondinbella.

En förklaring som kritiska röster starkt avfärdar.

– Det låter som ett galet jävla argument. Jag vet inte om hon har kollat upp det ordentligt. Då borde vi inte köpa petflaskor eller något av plast heller då, säger Jutbring.

– Absolut bullshit, hon visar prov på okunnighet. Blondinbella är en bimbotjej utan hjärta, en lågstatustjej, säger Alexandra Leijonhufvud, förbundsordförande för Djurens rätt.

”Kan inte diskutera”

När Nöjesbladet får tag i Blondinbella låter hon kritiken snabbt rinna av henne.

– Det finns grövre grejer att göra än att bära päls. Hon borde akta sig för vilka ord hon inleder med om hon ska gå på någon. Jag kan inte diskutera med en sådan människa, säger hon.

FAKTA

Röster om djurpäls

Catrine Hammarin, Aktionsgruppen Bloggare Mot Päls:

– Det är bedrövligt att en offentlig människa inte har tankarna med sig på ett bättre sätt. För ett år sedan höll pälsintresset på att dyka och folk fick upp ögonen för det, det hände saker och det fanns en djurskyddsmyndighet som ville göra något åt saken. Men nu är det som att slå huvudet i väggen. Det är klart, många har henne som förebild, och hon borde verkligen föregå med gott exempel. Och det tycker jag inte att hon gör. Det är helt förkastligt.

Alexander Chamberland, fd språkrör för Grön Ungdom, numera krönikör på tidskriften ETC:

– Det känns otroligt tråkigt att en person med en så pass opinionsbildande makt marknadsför en sån produkt. Och det är tråkigt att mode går före 1,3 miljoner minkars liv. Det känns helt absurt med tanke på den otroligt dåliga djurhållningen som finns. Jag förstår inte.

Alexandra Leijonhufvud, arbetande förbundsordförande för Djurens rätt:

– Päls är en förlegad statussymbol. Ingen stark, modern kvinna väljer att använda päls.

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, bloggerska, och snart aktuell i ”Let’s dance”:

– Det är pälsanvändandet jag får mest kritik för på min blogg. Men päls är väl ingen statussymbol direkt, utan tittar man tillbaka i tiden, till finska vinterkriget, så har päls alltid varit ett plagg. Att enstaka individer bär päls är nog inte rätt väg att gå om man vill lösa problemet om djurrätt.

Kitty Jutbring, programledare, snart aktuell i ”Let’s dance”:

– Skulle hon börja diskutera detta med mig kommer jag att berätta vad jag känner och tycker. Jag tycker att det är morbitt.