– Funderade på självmord

I vinter får vi lära känna en allvarlig Petra Mede

Avskalad Petra Mede, 40, leder ”Guldbaggegalan” den 24 januari. Att se henne i den rollen är något tittarna får vänja sig vid. ”Jag vill inte främst vara komiker utan programledare”, säger hon.
Avskalad Petra Mede, 40, leder ”Guldbaggegalan” den 24 januari. Att se henne i den rollen är något tittarna får vänja sig vid. ”Jag vill inte främst vara komiker utan programledare”, säger hon.Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
NÖJE

Funderar du på att ta livet av dig?

Då ska du lyssna på Petra Mede i vinter.

– Jag har själv tänkt tanken att göra det, säger den Guldbagge-aktuella programledaren.

När Petra Mede, 40, leder ”Guldbaggegalan” i SVT den 24 januari är det en ”ny” programledare som kommer att möta tittarna.

Borta är den lätt hysteriska kvinna som ledde ”Melodifestivalen” och TV3:s ”The Petra Mede show”.

I stället är det plats på scen för en mer avskalad version.

– Jag vill inte längre främst vara komiker, utan programledare. Visa ett större spektra av mig själv. Galan ska få en viss tyngd och storslagenhet. Vissa filmer är ju också väldigt tunga, till exempel ”Svinalängorna”. Det ska vara på allvar och på riktigt, säger hon.

Skämtar om tabun

Senare i vinter kommer Petra Mede även att presentera sitt nya, allvarsamma jag för radiolyssnarna. I P3:s kommande humorprogram ”P3 Opium” väljer hon att skämta om ett av våra mest tabubelagda ämnen – självmord.

– Det blir fyra program. Lika inverterade som mina bröst är, lika inverterad är min karriär. Jag går från ”Melodifestivalen” till radio, för många är det ju tvärtom, säger hon och skrattar.

– Det handlar om människor behov av tro. Det kan vara religioner, eller politisk övertygelse. Jag kommer att ha ett inslag som heter ”Att inte ta livet av sig, med Petra Mede”. Små tankar om varför man kan leva vidare.

Svårt att hitta mening

Hur kommer det sig att du vill skämta om just det?

– Jag tycker inte att det är lätt att leva. Allt är en fråga om liv och död. Om man köper en liter mjölk är att välja livet. ”Ja, det är värt att hälla det i kaffet, för att det är gott och för att jag vill fortsätta leva”.

Har du själv funderat på att ta livet av dig?

– Jag har inte försökt ta livet av mig. Men jag har tänkt tanken, det tror jag att många gör om man är en reflekterande människa. En filosof sa en gång att det egentligen är människans enda frihet, att välja mellan livet eller döden. Jag tycker inte alltid det är lätt. Jag tycker det är svårt att hitta mening.

FAKTA

Namn: Petra Mede. Ålder: 40. Bor: Bromma, utanför Stockholm. Yrke: Programledare, komiker. Inkomst: 174 900 kr (tax. år 2009). Familj: Singel. Aktuell: Leder SVT:s ”Guldbaggegalan” i en direktsänd gala från Cirkus i Stockholm den 24 januari.

Petra Mede om...

... om att vara med i en reklamkampanj tillsammans med Cecilia Frode, som hon bråkade med under en roast i Kanal 5 2009. (Mede sa: ”släpp ut pinnen du har i röven. Här har vi en tjej som behöver bajsa”):

– Jag lägger locket på och går vidare. Vi har inte pratat om det där efteråt. Men det var en väldigt rolig plåtning. Och det blev bra tv, tycker jag.

... om sin sexuella läggning:

– Jag är ganska hetero just nu, men jag kan absolut bli kär i en kvinna.

... att hennes talkshow på TV3, ”The Petra Mede show”, läggs ner:

– Jag är väldigt nöjd och stolt över den. Jag hade velat utveckla den, jag hade så himla många tankar om hur den skulle kunna förbättras och utvecklas. Det var lite synd att det inte blev så.