”Jag tror inte den är elakartad”

Efter upptäckten av hjärntumören – nu väntar operation för Marie Picasso.

Nu väntar Marie Picasso på operation. Först efter vet hon om tumören är god- eller elakartad. Båda sorterna kan ge svåra symtom. ”Jag behöver vila nu”, säger hon.
Nu väntar Marie Picasso på operation. Först efter vet hon om tumören är god- eller elakartad. Båda sorterna kan ge svåra symtom. ”Jag behöver vila nu”, säger hon.
NÖJE

Marie Picasso har drabbats av en hjärntumör.

Sjukdomen upptäcktes i december – nu väntar operation.

– Jag har mått dåligt utan att veta vad det var, säger Marie Picasso till Nöjesbladet.

Våren 2010 tävlade Marie Picasso i programmet ”Körslaget”. Hennes kör kom på en andra plats, efter Kalle Moraeus.
Våren 2010 tävlade Marie Picasso i programmet ”Körslaget”. Hennes kör kom på en andra plats, efter Kalle Moraeus.

I våras stod hon i final i ”Körslaget” i TV4 och förlorade på mållinjen mot Kalle Moraeus, 47.

Nu har Marie Picasso, 31, drabbats av en hjärntumör. I en intervju i Radio Sjuhärad berättade hon först om sjukdomen.

När Nöjesbladet når Marie Picasso är hon lågmäld.

– Det stämmer. Jag väntar på operation. Egentligen orkar jag inte prata om jag ska vara ärlig, säger hon.

Hon säger att hon mått dåligt under en längre tid.

– Det upptäcktes i december men jag har mått dåligt långt innan dess utan att veta vad det var.

”Påverkar kroppen”

På vilket sätt har du mått dåligt?

– Jag har mått dåligt på alla sätt man kan tänka sig, säger hon utan att vilja utveckla frågan mer.

Vad vet du om tumören?

– Man vet först om den är elakartad efter att den har opererats bort. Jag tror inte att den är det, men den påverkar ju hela kroppen ändå så länge den inte tas bort. Jag behöver vila nu och kan prata mer om det här när jag har återhämtat mig bättre, säger hon.

Är det något du vill säga till dina fans?

– Att jag kommer att komma tillbaka stark, jag behöver bara lite tid, säger hon.

Svåra symtom

Enligt Håkan Olsson, professor på Skånes onkologiska klinik i Lund, finns det flera olika symtom som kan drabba den som har en hjärntumör.

– Beroende på var tumören sitter i hjärnan så kan den ge förlamningar i rörelsesystemet och man kan få känslobortfall, epilepsianfall kan man också få. Det är väldigt olika vilka symtom som dyker upp, är det svullet i hjärnan kan man också få illamående, huvudvärk och dimsyn, säger han.

Han menar också att även en godartad tumör kan ge svåra symtom. Skulle det vara en elakartad tumör väntar strålbehandling och cellgifter.

Enklare operation

Den kommande operationen borde enligt Håkan Olsson inte innebära några svårigheter för Marie Picasso.

– Det är ingen speciell operation och borde inte vara så besvärligt. Neurokirurgerna är väldigt kvalificerade för att göra ett sånt ingrepp, säger han.

Skulle det visa sig vara en elakartad tumör är chanserna att fullt tillfriskna helt beroende på hur svår den är.

– Det är helt avhängigt om vad det är frågan om. Det finns några som är jätteelaka och några som är mindre elaka. De mindre elaka kan man leva länge med och det etableras en balans mellan tumören och kroppen. Men handlar det om en jätteelak tumör så är det svårare, då krävs det extra behandling och det innebär en svår framtid för patienten, säger han.

FAKTA

Namn: Lilly Marie Picasso. Ålder: 31. Yrke: Artist. Bor: Stockholm. Familj: Pojkvännen Albin. Aktuell: Vann ”Idol” 2007, var med i ”Körslaget” 2010. Har nu drabbats av en hjärntumör.

VÄNNERNA FRÅN KÖRSLAGET OROADE:

Linda Sundblad, 29:

– Det var inga roliga nyheter. Jag vet inte vad man ska säga, det är brutalt att få veta något sånt här. Marie är en riktig pärla och vi fann verkligen varandra under ”Körslaget” i och med att vi var de enda tjejerna. Hon vet min livsfilosofi och vi har samma tänk om vad livet är, hon vet att jag skickar värmande och helande ljus. Jag har familj och släkt som gått igenom hjärntumörer och det har gått jättebra så jag tror det kommer att gå bra.

Magnus Rongedal, 45:

– Vad säger man om en sån sak? Jag önskar henne allt förstås och håller tummarna för att det går vägen. Det är fruktansvärt hemskt att höra. Stackars Marie.

Kalle Moraeus, 47:

– Vad är det du säger!? Det var mycket, mycket tråkigt att höra. Jag vill säga att vi tänker på henne och att jag hoppas att det går bra. Det är alltid en chock att få ett sånt här besked om någon man känner. Det slår ner som en blixt när det kommer. Man får sätta sin stora tillit till vetenskapen.

Ralf Gyllenhammar, 44:

– Oj, jag hoppas givetvis att hon kryar på sig. Jag blir helt chockad, så ung och drabbas av det. Det är hemskt. Man kan förstå att gamlka människor drabbas men en sån ung människa. Det första man tänker är ”åh nej, tänk om hon inte kan sjunga och spela?”, det är ett öde värre än döden.