Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Erotikstjärnan dog i sömnen

Sylvia ”Emmanuelle” Kristel död i cancer – 60 år gammal

Fast i en roll Sylvia Kristel – förknippades främst med erotikfilmen ”Emmanuelle”.   Fast i en roll Sylvia Kristel – förknippades främst med erotikfilmen ”Emmanuelle”. Foto: all over press

Kultskådisen Sylvia Kristel, 60, känd från ”Emmanuelle”, är död.

Efter en tids sjukdom gick hon slutligen bort i cancer under natten till torsdagen.

Sylvia Kristel. 70-talets största sexsymbol. ”Emanuelle”-stjärnan förlorade sin kamp mot cancern. Natten mot torsdagen dog Sylvia Kristel, 60 år gammal.   Sylvia Kristel. 70-talets största sexsymbol. ”Emanuelle”-stjärnan förlorade sin kamp mot cancern. Natten mot torsdagen dog Sylvia Kristel, 60 år gammal. Foto: AP

Sylvia Kristels agent på FCM gick ut under torsdagen med information om att Kristel dött i sömnen, i svit­erna av cancer, under natten till torsdagen. Agenten uppger dock inte om hon dött hemma eller på sjukhus.

I somras drabbades hon av ett slaganfall och hamnade på sjukhus i Amsterdam. I samband med händelsen blev det känt att Kristel behandlats för cancer i halsen och att hon skulle påbörja behandlingar för levercancer. Det uppgavs också att behandlingen mot cancern skulle pausas eftersom hon drabbats av slaganfallet.

Sexuellt äventyr

Kristels genombrott kom i ”Emmanuelle” (1974), en erotisk historia som regisserades av fransmannen Just Jaeckin och sågs av omkring 350 miljoner biobesökare i världen. Den handlar om en man och en kvinnas sexuella äventyr i Thailand. Titel­figuren Emmanuelle lämnar Paris och reser till Asien för att träffa maken Jean som arbetar vid ambassaden i Bangkok. Redan på flyget inleds de erotiska utsvävningarna som skulle prägla filmen.

Hon upprepade ”Emm­anuelle”-rollen i ”Emmanuelle 2” och ”Farväl, Emmanuelle”. Sedan flyttade hon till Hollywood med dåvarande partnern Ian McShane, känd från bland annat ”Pirates of the caribbean: i främmande farvatten” och ”Dead­­wood”. I Hollywood gjorde hon bland annat sexkomedin ”Private lessons” och ”Agent 86 med rätt att göra bort sig”. Men hon skulle återvända till ”Emm­anuelle”-rollen i ”Emmanuelle IV” och några tv-filmer.

Privat begravning

Senare erkände Kristel att hennes USA-karriär präglats av mycket alkohol, kokain och en känsla av att hon inte skulle bryta sig loss från ”Emmanuelle”-rollen. Slutligen accepterade Kristel att hon främst skulle komma att förknippas med erotikfilmen.

– Jag ångrar absolut ingenting. Eftersom jag kunde fortsätta arbeta i ett flertal år efter detta. Jag kunde resa i världen och träffa tusentals människor, har Kristel sagt till The Guardian.

Kristels närmaste an­höriga är partnern Peter Brul och sonen Arthur Kristel. Familjen planerar en privat begravning.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet