”Det kändes aldrig som att vi arbetade”

Helen Mirren om mat och att jobba med Hallström

1 av 3
Helen Mirrens nya film ”100 steg från Bombay till Paris” är regisserad av Lasse Hallström. ”Som alla stora regissörer lyckades Lasse med en magikers konst skapa en ljus atmosfär. Det kändes faktiskt aldrig som om vi arbetade”, säger hon.
NÖJE

I Lasse Hallströms ”100 steg från Bombay till Paris” spelar hon ägare till en Michelin-belönad lyxkrog i Frank­rike.

Privat är kokkonsten helt främmande för Helen Mirren.

– Jag lagar inte ens ­frukost, säger stjärnan när Nöjesbladet träffar henne i Beverly Hills.

Den högtravande titeln Dame Helen Mirren till trots är den 69-åriga skådespelerskan inte någon snobb.

Hon viftar bort titelmakeriet och säger att stjärnmärkta krogar inte är något för henne.

– Jag har ätit på dem men gillar dem lustigt nog inte. Visst, de är höjden av ­elegans och allt är precis som det ska vara. Besticken är perfekt, glasen perfekta, ljuset är perfekt och servicen enastående. Men jag kan inte koppla av i de där stora, grandiosa salongerna. De är inte för mig. De är för något väldigt speciellt tillfälle - en födelsedag eller något ­annat viktigt firande.

– Jag väljer hellre en mer avspänd miljö.

Kulturkrockar

I filmen, som nu går på svenska biografer, får hennes anrika restaurang ovälkommen konkurrens när en indisk ­familj flyttar till byn och öppnar en krog tvärs över vägen. Det leder till misstänksamhet, avundsjuka och kulturkrockar, inte sällan från Mirrens rollfigur.

– Madam Mallory är ­antagligen en snäll men otroligt stolt kvinna. Hon bor i en by på landet. Det är inte Paris. Hon är inte storstadskvinna och antagligen inte van vid förändringar. Restaurangen är hennes liv, säger Mirren.

Skådespelerskan kallar inspelningen en av de bästa hon varit med om.

– En filmproduktion är som en sufflé. Den måste växa och inte sjunka. Det är svårt eftersom en filminspelning är en tung och ­laborerande plats full av ljus och teknisk utrustning.

– Men som alla stora ­regissörer lyckades Lasse med en magikers konst skapa en ljus atmosfär. Det kändes faktiskt aldrig som om vi arbetade.

”Inget bra på det”

Som extra plus, tydligen, slapp hon laga mat.

– Jag gör inte det alls. Jag är inget bra på det. Soppa är min högstanivå. Sen tar det stopp. Jag lagar inte ens ­frukost.

Överdriver du inte nu? Vad gör du om du har fest?

– Jag har nästan aldrig haft några riktiga middagsbjudningar. Arrangerar jag något blir det plockmat.

Saknar indisk mat

Ironiskt nog föredrar hon den kost hennes konkurrent lagar i ”100 steg från Bombay till Paris”.

– Den första restaurang jag och min make besöker när vi återvänder till England är en indisk restaurang, The Lahore, i London. Indisk mat har blivit brittisk mat och det är den enda mat jag saknar när jag är utomlands.

Nöjesbladet möter

Vem: Helen Mirren (född Ilyena Lydia Vasilievna ­Mironoff).

Var: På lyxiga Four Seasons Hotel i Beverly Hills.

Varför: Kickoff i lanseringen av Lasse Hallströms drama­komedi ”100 steg från Bombay till Paris”.

Hur var hon: Härligt rak på sak.