Aftonbladet
Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Filip och Fredrik kärlekshyllar vännen i tv

Han vårdas på sjukhus efter olyckan och hjärtproblemen.

Nu tillägnar Filip och Fredrik sin nya Kanal 5-serie till Patrik Andersson.

– En av de mest inspirerande människor vi någonsin träffat, säger Filip Hammar i premiäravsnittet.

I sista stund klipper Kanal 5 om premiäravsnittet av Filip och Fredriks ”Trevligt folk deluxe”, med premiär under torsdagen.

Avsnittet får en prolog där humorduon kärlekshyllar vännen Patrik Andersson, 50, som är en av huvudpersonerna och även initiativtagare till integrationsprojektet.

Strax före jul drabbades han av akuta hjärtproblem under en bilkörning, med en olycka som följd. Sedan dess har han vårdats på sjukhus.

I prologen förklarar Wikingsson:

– Vi gjorde klart den här serien i höstas, och strax före jul drabbades en av seriens huvudpersoner, och mannen som kom på projektet Somalia bandy, av en svår hjärtsjukdom. Han vårdas nu på sjukhus och vi vet inte riktigt hur det kommer att gå för Patrik, säger Wikingsson.

LÄS OCKSÅ PLUS Så gick det för Filip & Fredrik-originalen  

”Vi tror att det är det Patrik hade velat”

Filip Hammar fortsätter:

– Det vi vet är att Patrik hann se serien innan han blev sjuk och att han tyckte väldigt mycket om den. Därför har vi i samråd med familjen valt att sända den, för vi tror att det är det Patrik hade velat, säger Hammar.

Filip Hammar berättar också att serien tillägnas Patrik Andersson.

– En av de mest inspirerande människor vi någonsin träffat, säger Filip Hammar.

Under måndagens pressmöte för ”Trevligt folk deluxe”, i Borlänge, sa Wikingsson till Nöjesbladet att vissa justeringar har gjorts i serien.

”Dumt att ha med”

Exempelvis kommer en scen som kommer tidigt tas bort, som är en förhandstitt av något som skildras i ett senare avsnitt.

– I början av avsnitt nummer ett råkar Patrik befinna sig på ett sjukhus och då kändes det dumt att ha med eftersom det inte handlar om honom, utan det handlar om hans pappa. Det var helt enkelt märkligt att ha med. Man får vara extra fingertoppskänslig. Vi har haft en bra dialog mellan Kanal 5 och familjen. Jag är helt säker på att Patrik skulle säga "sänd skiten, det är ju fantastiskt", sa Wikingsson till Nöjesbladet.

”Trevligt folk deluxe” är en fördjupning av biofilmen, som har utökats till fem avsnitt.

– Det finns ganska mycket i den här serien som är starkare och bättre än mycket av det som är i filmen. Men när man gör en film kände vi i klipparbetet att det inte får bli för spretigt. I tv-serien kan man ge sig iväg på stickspår som vi kände i klipprummet att man inte kan ha med i filmen, säger Wikingsson.

Under torsdagen postade Hammar ett rörande inlägg om Andersson på Instagram.
– Han var transparent från första stund, generös med sina fel och brister, och omöjlig att inte golvas av, skriver han.
– Han fick leva drömmen. Sen kom hjärtproblemen. Vi håller alla tummar i världen för dig, kompis. Och vi älskar dig.

Se hela inlägget nedan.

Filip Hammar Fredrik Wikingsson Kanal 5

Ikväll sänds första avsnittet i serien Trevligt Folk Deluxe. Det känns bra, men det är också vemodigt eftersom Patrik Andersson, projektets initiativtagare, drabbats av en svår sjukdom. Strax före jul fick han hjärtproblem när han satt i sin bil. Han ligger fortfarande på sjukhus och vi vet inte hur det kommer gå för honom, eller vad det kommer innebära. Det känns tungt och orättvist. För jävligt. För snart tre år sen klev Patrik in på vårt kontor. Cowboy-boots. Solbrillor. Blonderat hår. Det tog bara sekunder innan jag och Fredrik förstod att vi här hade att göra med en spektakulär personlighet. Nu hade han precis dragit igång sitt senaste projekt: ett integrationsinitiativ i Borlänge, där en grupp somaliska ungdomar skulle lära sig spela bandy och sen - som en bedårande twist - åka till Sibiren för att delta i VM. Det var ett oväntat, osannolikt och briljant upplägg. Vi bad på våra bara knän om att få vara med på den här resan. Efter en stunds desperat övertalning, plockade Patrik av sig solglasögonen och sträckte fram handen. Vi hade en deal. Vi skulle få dokumentera det här äventyret. Patrik älskade kameran. Kameran älskade Patrik. Han var en oumbärlig kraft i det som skulle bli en underbar, men understundom skakig resa. Den älskvärda initiativtagaren fanns alltid där och spred energi, en känsla av att detta till varje pris skulle bli av. För att han på allvar ville förändra sin hemstad. Men han ville också uppmärksammas för detta. Och där nånstans fanns magin. Det genuina, vackra uppsåtet, kombinerat med en dröm om att få synas, och att på lång sikt 'skaffa en manager och föreläsa i hela Europa'. Han var transparent från första stund, generös med sina fel och brister, och omöjlig att inte golvas av. Och det som till en början framstod som en fantasi blev verklighet: Somalia Bandy gjorde Borlänge till en bättre stad. Han fick dessutom föreläsa sig runt Sverige och Europa. Han fick träffa kungen. Han fick visa 'Trevligt Folk' för statsministern. Han fick ställa upp på bilder på krogen. Han fick bada bubbelpool på fina hotell. Han hyllades. Han fick leva drömmen. Sen kom hjärtproblemen. Vi håller alla tummar i världen för dig, kompis. Och vi älskar dig.

Ett foto publicerat av Filip Hammar (@larsfiliphammar)

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet