”Jan of Wålner är underbar”

Susan Sarandon om pingpong och sin nya mormorskarriär

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Susan Sarandon har öppnat en pingpongbar i New York. Under sitt Stockholmsbesök träffade hon givetvis Jan-Ove Waldner.
FILM

LONDON. Susan Sarandon är affischnamn för Stockholms filmfestival där hon hyllats för gamla filmer. Hennes nya film är ”Flickan från ovan”.

Men först vill Susan Sarandon prata bordtennis.

– Jag älskade Stockholm, säger Susan Sarandon. Och jag träffade Jan.

Jan?

Susan Sarandon, 63, gör en liten paus innan hon ger sig på hela namnet.

– Jan of Wålner, säger hon.

Okej. Jan-Ove Waldner. I helgen åt de två middag på Grand hôtel i Stockholm.

– Jag har öppnat en bordtennis/pingpong-bar i New York, säger Susan Sarandon. Han är den ende icke-asiastiske guldmedaljören på evigheter. Jan är underbar. Det var kul att träffa honom.

Varför ett sådant ställe?

– Det har aldrig funnits en bra pingpongbar i New York. En klassisk bar med bra musik. Den ligger på 23:e gatan och heter Spin New York. Olympiska golv. Pingpong är en underbar sport.

”Jag är kass”

Hur är du som spelare?

Susan Sarandon tittar mig djupt i ögonen.

– Jag är kass, säger hon och skrattar. Men jag gillar att spela. Det är en sport där kön eller ålder inte har betydelse. Du får stryk av en liten flicka.

Jag vet.

Peter Jacksons ”Flickan från ovan” bygger på Alice Sebolds roman om en 13-åring som mördas. Hon berättar själv från en himmel där hon ser hur familjen sörjer och lider. Susan Sarandon spelar den döda flickans mormor.

”Rolig mormor”

Rollfiguren röker och dricker sprit oavbrutet.

– Ja, nu får jag mormorsroller. Men jag är en väldigt rolig mormor i filmen. Det är kul att spela någon som är så okänslig och säger opassande saker.

Att röka på film är värst.

– Det är jobbigt som icke-rökare. Jag gjorde just ”Wall street 2” och Oliver Stone ville att jag skulle röka. Vi började med cigaretter klockan åtta på morgonen. Vid lunch spydde jag.

FAKTA

Susan Sarandon

Ålder: 63. Familj: Tillsammans med Tim Robbins, med honom sönerna Jack Henry, 20, och Miles, 17. Tidigare dottern Eva Amurri, 24. Bor: New York. Aktuell: Fick priset bronshäst på Stockholms filmfestival. Har öppnat pingisbar i New York. Spelar mormor i "Flickan från ovan” som har svensk premiär i januari.