”Fattar inte varför alla hyllar mig”

15-åriga Tehilla Blad kan vinna Bästa kvinnliga biroll

FILM

Lovorden haglar över henne efter rollen som en ung Leena i ”Svinalängorna”.

Tehilla Blad har svårt att förstå varför.

– Jag ser inte det själv som något speciellt, säger hon.

15 år och nominerad till priset för bästa kvinnlig biroll på Guldbaggegalan.

– Mamma och pappa ringde och sa ”du är nominerad!” och jag tänkte inte på att det var något speciellt, mer bara ”ok”. Men nu när det närmar sig så är det mycket större än vad jag trodde, säger Tehilla Blad.

Noomi Rapace, 31, i all ära men det är Tehilla Blads insats som en ung Leena i ”Svinalängorna” som fått recensenterna att slå på stora trumman.

”Kan göra bättre”

Själv förstår hon inte riktigt varför.

– Jag förstår inte varför alla tycker det. Vissa grejer känner jag att jag kunde gjort bättre. Jag brukar inte kunna säga det som är bra, det är så med allting man gör. Om man dansar så tänker man på ”det där borde jag jobba på” och inte ”det där var jättefint”, säger Tehilla Blad.

Det är i dansen hon egentligen har sina drömmar. Hon dansar sex dagar i veckan på Kungliga svenska balettskolan.

– Min största dröm är att bli balettdansare. Men sen när man blir stor är det ändå bra att göra både och, sen får man se vad man vill hålla på med, säger hon.

Tips från Noomi

I ”Svinalängorna” spelar hon Noomi Rapaces rollkaraktär som barn. Och när de två pratade om rollen visade det sig att de har samma arbetssätt.

– Innan pratade vi om hur vi spelar och då sa jag att jag bara är mig själv och hon sa också att hon är sig själv. Det var som om det var jag som var den personen som hade såna föräldrar som var dumma, det var som på riktigt när jag spelade, säger hon.

Prov i historia

Före Guldbagge-galan i kväll har hon prov i historia om första världskriget.

– Båda sakerna är lika viktiga, säger hon.

FAKTA

Tehilla Blad

Namn: Tehilla Blad. Ålder: 15. Yrke: Går på Kungliga svenska balettskolan. Bor: Kungsängen utanför Stockholm. Familj: Mamma Nina och pappa Torbjörn. Syskonen Engla, 25, Matteus, 23, Zack, 20, Levi 19, Rufus, 17, Alpha, 12, och Junior, 7. Aktuell: Kan vinna priset för Bästa kvinnliga biroll på Guldbagge-galan för rollen som Leena. Har även spelat Lisbeth Salander som barn i ”Millennium”-trilogin.

Mer om Guldbaggen