Ett fult sömnpiller

The Spirit är en trött kopia

Samuel L Jackson spelar storskurken Octopus.
Foto: Sony Pictures
Samuel L Jackson spelar storskurken Octopus.
FILM

Amerikansk seriefilmatisering av Frank Miller, med Gabriel Macht, Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Scarlett Johansson, Paz Vega m fl.

När Frank Millers serie ”Sin City” filmatiserades av Robert Rodriguez stod Miller som medregissör. När Millers ”300” filmatiserades av Zack Snyder stod Miller som medproducent. Nu flyger han för första gången solo i filmregisammanhang och tar sig an seriegurun Will Eisners gamla hjälte ”The Spirit”. Det är jag inte helt säker på att han skulle ha gjort.

En rookiepolis har dött och återuppstått. Numera är han maskerad, går under namnet ”The Spirit” ( Gabriel Macht) och bekämpar brottslighet i Central City. Främst då storskurken Octopus ( Samuel L Jackson).

Det är femme fatales, regnvåta gator, mörk berättarröst, hårdkokta snutar och puffror för hela slanten. Det hela är grabbigare än om ett gäng sextonåriga mediegymnasister fått i övning att leka med film noir-genren. Visst, varken ”Sin City” eller ”300” var särskilt ograbbiga – men vad man än säger om dem går det inte att förneka att de samtidigt var tekniskt intressant ögongodis. ”The Spirit” känns bara som en ful, trött och trist fattigmansversion av ”Sin City”. Jag hade oerhört svårt att hålla mig vaken.

Emma Gray Munthe