Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Äckel och obehag i Rapace storfilm

Så många   får storfilmen Prometheus

Prometheus

Regi Ridley Scott, med Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Guy Pearce, Idris Elba, Charlize Theron.

SCIENCE FICTION Det viktiga först:

Ja, ”Prometheus” är en tydlig del i Aliens universum.

Noomi Rapace är mycket bra i huvudrollen. Hennes envise vetenskapsman Elizabeth Shaw är en filmhjälte som stolt kan stå sida vid sidan med Ellen Ripley från ”Alien”.

Ridley Scott regisserade den stilbildande filmen 1979, och ”Prometheus” har många scener och rollfigurer som speglar det rymdäventyret. Det är en ny historia med nya personligheter, men här finns gott om stunder och bilder som påminner om ettan.

Något nytt, men ändå bekant för fansen. Jag gissar att många uppskattar det.

Efter en suggestiv intro börjar”Prometheus” på jorden år 2089. Fyra år senare är vi ombord på rymdskeppet som gett filmen dess namn. På väg mot okänt mål, med en nedsövd besättning i väntan på att komma fram.

När de når planeten de sökt förbereds landning, och en del av dem ger sig ner för att utforska vad som finns där. ”Alien”-vänner känner igen den upptakten. Inte riktigt lika dröjande och långsamt som i ettan, men fantastiska bilder och ett fascinerande sätt att använda ljud och musik.

Den här gången finns det bättre teknik för specialeffekter, och det utnyttjas skickligt. Några scener med olika sorters hologram lyfts i 3D, men annars borde ”Prometheus”  kunna fungera lika bra i två dimensioner.

Noomi Rapace spelar en av forskarna vars upptäckter lett till expeditionen. Finns det en förklaring till människans ursprung där ute?

Filmen har fått namn efter den titan som stal elden från gudarna och gav till människorna. Källa till konst och vetenskap. Här handlar det om forskares optimism, och människans högmod när vi tror att vi kan kontrollera naturens krafter.

Den fredliga troende forskaren tvingas till tuffare tag. Noomi Rapace har några mycket obehagliga och starka scener som vi lär komma ihåg länge.

För det här är science fiction som blandar äckel, rysningar och skräck med filosofiska funderingar kring tro och skapande.

Aliens utomjordiska monster har fått spela med i svaga uppföljare och udda sidoserier.

”Prometheus” återger dem värdighet och respekt.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet