Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

The dark knight har satt punkt med stil

The dark knight rises

Regi Christopher Nolan, med Christian Bale, Anne Hathaway, Gary Oldman, Tom Hardy, Marillon Cotillard, Joseph Gordon-Levitt och Michael Caine.

Foto: AP/WARNER BROS

ACTION Tredje Batman med Christian Bale ska vara finalen.

Den är minst lika bra som de två första.

Visst är det ett serietidningsäventyr. Underhållande och effektfullt, spännande och explosivt. Det är också en film som för tankarna till Occupy Wall Street-rörelsen, som pratar om fattiga och rika och uppror mot de som äger mest.

Filmen är laddad med undergångsstämning, vibrerar av skräcken för de hot som vilar över den välbärgade världen. Här symboliserat av Gotham, som mest liknar New York men som i filmerna även spelats av Chicago och Pittsburgh.

 

I öppningen möter vi skurken Bane, en fruktad legosoldat som genomför en spektakulär fritagning av en forskare. Så småningom får vi veta på vad han planerar för terror mot Gotham city.

Där lever miljonären Bruce Wayne som en skadad eremit, skäggig och stapplande på käpp sedan det senaste äventyret. Batman har varit borta i åtta år, all organiserad brottslighet är krossad.

Men det finns tecken på att våldet är på uppgång, och Batman får anledning att försöka komma i form igen. Hans trogne betjänt Alfred vill dock att han försöker skaffa sig ett liv i stället. Sluta vara det arga barnet som såg sina föräldrar mördas.

Manuset är smart och tempot högt. Två timmar och 44 minuter går fort.

 

De nya figurerna är mycket bra. Tom Hardy spelar den skoningslöse Bane, också han dold av en mask i ansiktet. Hardy gör mycket med ögonen och en mäktig röst. Ljudet, och musiken, används genomgående skickligt.

Anne Hathaway är den bästa Catwoman någonsin, fast hon kallas inte det i filmen. Hennes Selina Kyle är en inbrottstjuv, fasadklättrare av den sort som heter cat burglar. Hon är intelligent och slår hårt, en häftig biohjälte. Även roligast i filmen. Hon är Gothams motsvarighet till Han Solo.

 

Christopher Nolan har inte bara regisserat. Han har skrivit manus tillsammans med sin bror och skapat utseende på fordon som Batmobile och flygande The Bat. En filmskapare med total kontroll, en auteur som ger tyngd åt underhållande action.

 

Mörk, mörkare, mörkast. De tre Batman-filmerna gräver sig djupare ner i ett dystert hål. Det är inte serie­äventyr som verklighetsflykt utan som skrämmande science fiction. ”Dark knight rises” bygger vidare på händelser i de två första. Sätter punkt för den här trilogin.

Här finns dock ledtrådar som säger att en del av de här figurerna dyker upp på bio igen.

Gärna för mig.

BONUS

JUST NU: Kan man se de första bilderna på Anne Hathaway ur filmade musikalen ”Les miserables”. Hon sjunger, liksom Russell Crowe och Hugh Jackman.   JUST NU: Kan man se de första bilderna på Anne Hathaway ur filmade musikalen ”Les miserables”. Hon sjunger, liksom Russell Crowe och Hugh Jackman. VISSTE DU? Christopher Nolan vill absolut inte arbeta med digitala kameror, och till skillnad från de flesta andra nya storfilmer spelar han in med gammaldags filmteknik.   VISSTE DU? Christopher Nolan vill absolut inte arbeta med digitala kameror, och till skillnad från de flesta andra nya storfilmer spelar han in med gammaldags filmteknik. SE DET HÄR OCKSÅ: ”The amazing Spider-man” är en annan stark serietidningsfilm den här sommaren. Och även ”The avengers”. New York är spelplats i alla.   SE DET HÄR OCKSÅ: ”The amazing Spider-man” är en annan stark serietidningsfilm den här sommaren. Och även ”The avengers”. New York är spelplats i alla.
Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Se Catwoman i nya trailern

- trailern till The dark knight rises

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Stjärnorna anländer till premiären av nya ”Batman”

Se höjdpunkterna från röda mattan i London

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet