Nu ska Anna Book bli ståuppkomiker

Kollaps, operationer och sorg. Nu ska en humorkarriär få Anna Book att se ljuset i tunneln.

NÖJE

Den senaste tiden har varit dramatisk för Anna Book, 40. Nyligen kollapsade hon av magsmärtor i sitt hem och fick föras till sjukhus med ambulans. Efter prover och röntgen fick sångerskan veta att hon har bråck i buken och kommer att behöva genomlida två operationer.

– När hela magmuskulaturen har brustit så spelar det ingen roll om jag gör tvåtusen situps om dagen i sex månader. Jag behöver sy ihop hela magen, säger hon.

Miste mamma och moster

Bråcket är bara ett i raden av Books hälsoproblem. Och även på den privata fronten har det varit tufft. Förra året dog sångerskans mamma, och för en månad sedan miste hon sin moster.

– Jag mår inte bra. Men nu är jag hemma med min familj, och det är den bästa medicinen man kan få.

I väntan på operationerna har Book nu sjukskrivits. Hon har ställt in sina spelningar och ska i stället passa på att besöka sina barns skolor.

– Vem vet, jag kanske lär mig något mer än ABC? Det får du gärna citera mig på, så att någon fattar att jag har mycket självdistans och humor, säger hon.

”Har många karaktärer”

Och just komiken är något som Anna Book planerar att satsa på den närmaste i framtiden.

– Jag tror faktiskt att jag ska börja med stand up. Om inte på någon scen, så i något tv-program. Jag har många roliga karaktärer som folk brukar skratta åt så att de viker sig, säger hon.

FAKTA

Annas hälsoproblem:

Book lider av den obotliga sjukdomen PCOS, en hormonell rubbning som leder till övervikt.

Efter två förlossningar med kejsarsnitt brast sångerskans bukhinna. För detta opererades hon flera gånger. Hennes livmoder växte då fast i det nät som bukhinnan reparerats med. Läkarna fick skära loss nätet, vilket orsakade ett stort hål i livmodern.

För två år sedan genomgick Anna Book en så kallad gastric bypass för att gå ner i vikt. Hon rasade då från 108 till 65 kilo.

Så ska hon lyckas med som ståuppare.

Komikern Özz Nujen ger sina bästa tips.

1. Var modig. Det finns inget annat sätt att lära sig än att ställa sig framför publiken.

2. Utgå ifrån dig själv när du skriver skämten. Hur du ser på världen och saker du retar dig på. Ämnena får gärna vara allmängiltiga så att alla känner igen sig.

3. Är du inte rolig så är du inte rolig, man kan inte lära sig det. Ha självdistans.