Schytts nya sångerska Yeni är ett riktigt fynd

NÖJE

Här är Schytts nya sångerska:

Yeni Karlsson, 31, från Älvsbyn.

Officiell premiär i Skara Folkets Park i fredags.

Kent Ahlm, Schytts mångårige och synnerligen dedikerade gitarrist, låter mycket entusiastisk när han berättar om det nya sångfyndet.

– Hon har fått väldigt bra respons hittills. Det ser bra ut inför framtiden, säger han.

Yeni Karlsson beskrivs som en blandning mellan Lotta Engberg, Louise Hoffsten och Lisa Nilsson. Hon har ett förflutet som musikalartist och körsångerska, och har bland annat turnerat med Nanne Grönvall och Roger Pontare.

Samtidigt har Schytts fått en ny trumslagare och sångare i Tony Johansson, som tidigare spelat i Kungälvsbandet Tiffany. Både han och Yeni Karlsson skriver egna låtar, något som Kent Ahlm är mycket nöjd med:

– Vi blev av med en låtskrivare när Peter Danielson slutade, men fick två nya, säger han.

Schytts, som firar 40 år som dansband i år, har redan en singel klar för utgivning med sin nya laguppställning. Låten är skriven av Ulf Georgsson och Schytts kapellmästare och hovproducent Tomas Edström.

– Det är en jättebra låt med lite Mathias Holmgren-stuk, berättar Kent Ahlm.

Det blir mycket Schytts framöver. Kommande singel, medverkan på aktuella 70-talssamlingen ”Kvart-i-två-dansen” (V2) – och dessutom planerar Kent Ahlm ett eget soloalbum, en gitarrplatta med 60-talscovers.

Som firad sångerska i Sannex var Jenny Salén ett av framtidshoppen i svensk dansmusik. Nu gör hon comeback med nytt band och en ny, lovande singel.

Jenny Saléns orkester gör sin premiärspelning i maj och består av musiker från Carina Jaarneks, Helene & Gänget, Scandix och, förstås, Sannex. Debutsingeln, ”Kärlekens låga” (Hövik Records), skriven av Patrik Eklöf, är först en liten besvikelse, men efter några lyssningar växer den och Jennys speciella röst kommer till sin rätt.

Det var ju hennes röst, småhest beslöjad, som gav Sannex det där lyftet i låtar som ”Om jag bara vågar” och ”Ta emot min hand”. ”Kärlekens låga” når inte riktigt de gamla höjderna, men det är ändå en lovande start för Jenny Saléns nya karriär.

Brandsta City Släckers må vara ett svenneband, men de gjorde förra årets starkaste schlageralbum, ”Rök’n Roll” (StartKlart).

Nya ”15 minuter” är inte lika starkt men har ändå en handfull brottarrefränger: ”Var du än går”, ”Jag får inte nog utav dig” och ”Penny Pop” är alla melodistarka och medryckande Gyllene Tider/Magnus Uggla-hybrider som går att nynna i sömnen.

Men det saknas en riktig tryckare.

I P4-programmet ”Kalas” på fredag avslöjas vilka de tre finalisterna i dansbands-SM är.

Jag hoppas att programledaren Mats Ingels läser upp följande bandnamn: Blender, Cheerie och Nova.

Wahlströms tredje

album, i butik på måndag, är det bästa de gjort.

Bäst just nu