2011 – på väg mot katastrof

Fredrik Virtanen förutspår ett hundår

NÖJE

Pojkar, pojkar, pojkar, här kommer ett hundår till, som Plura i Eldkvarn brukar sjunga.

2011 har börjat horribelt. Horribelt, säger jag.

Först hittade jag inte till jobbet. Jag har ändå arbetat på Aftonbladet sedan jag var typ barn. En stroke? Nej vi har flyttat, men ändå en skräckinjagande inblick i framtidens demens.

Kvällen innan såg jag ”The tourist” och vafaaan. Angelina Jolie och Johnny Depp är lika förälskade i varandra som Stålmannen är i kryptonit. Och för denna kvalmiga eurosoppa missade jag säsongspremiären av ”Mad men” på Kanal 9. Röv. Röven. Röfven.

Därpå skräcknyheten: Lotta Engberg slutar med ”Bingolotto”. Vem ska kunna ersätta en så spruttande böna? Ingen förstås, ingen! På samma vis kan rapparen Petter aldrig ersätta Mauro Scocco i ”Mauro &Pluras kök”, vilket kan vara aktuellt enligt Resumé. Det vore som om en kanin ersatte en tiger hos lejontämjaren på cirkus.

Och apropå kung Plura: Ovärdigheten i att Christer Sandelin-baljan ”Hon har ett sätt” är släppt på allvar och inte bara är ett lustifikt inslag i ett underhållningsprogram är hisnande. Den skulle inte platsa på en enda Eldkvarn-skiva. Inte ens ”Legender ur den svarta hatten”.

Sedan skriver självaste Per Bjurman att Smith & Wollensky är bästa stekhuset i New York. Min käre vän kan många avancerade grejor, han kallas faktiskt Biffen, men en god köttbits innersta väsen begriper han tydligen inte om man så kastade biffjäveln i dalanacken hans. Wolfgangs, Sparks (som Bjurton en gång visade mig till) och rent av hälften så dyra Les Halles erbjuder alla essigare biff än det där överprisade dryghålet på Tredje avenyn. Amateur night, you could tell.

Värst av allt, och detta var horribelt in i märgen, var Filip & Fredriks årskrönika i Kanal 5.

I ett synnerligen raffinerat attentat mot konsten och den goda smaken lät de tacos-orkestern Hoffmaestro tolka poppoeten Håkan Hellströms ”Vid protesfabrikens stängsel”.

Ja visst är det imponerande att kunna extrahera all själ, all svärta, all hjärta och all nerv ur en sång och bara gör den trevlig, men icke desto mindre var det rysligt. Guldet blev till sand.

Och mitt i all denna kassma faller 70 fåglar döda ner i Falköping, jag råkar se Denise Rudberg flaxa i TV4 och så sent som i går hörde jag den enfaldigt brölande idolen Jay Smith placera sig på Svensktoppen...

Förfärligt, gräsligt, horribelt.

Så se upp gott folk, systrar och bröder, vänner och bananer. 2011 kan bli ett katastrofår. Trenden brukar sättas i början.

Vi får se, vi lever åtminstone.

FAKTA

VECKANS...

BABE. Alexandra Pascalidou, ”Let’s dance”.

HUMOR. ”Hipp hipp”, SVT, lördagar. Jag glömmer ständigt hur roliga dessa Skånehumorister är. Sketchen där Anders Janssons figur spelade in en telefonköröst (40...41, 50...51) var hysteriskt rolig. Lågmält och fantastiskt absurd.

TRÖTTMA. Deckare. Det räcker nu. Det måste räcka nu. Den svenska deckarboomen måste dö. Jag överväger att personligen stoppa arsenik i den förläggares kaffe som ger ut ännu en deckare 2011. Snart finns ingen riktig svensk litteratur kvar.

NÄRADÖDENCOUNTRY. De har levt hårdare och är äldre än alla oss andra tillsammans, men Kris Kristofferson, 74, Merle Haggard, 73, och Willie Nelson, 77, tar inte ner skylten. I stället startar countryhjältarna bandet The Musketeers ihop. Haggard säger till Rolling Stone om planerna på en cd: ”I’m sure if we’re healthy and live to do it, we’ll do it”. Skynda på, tack. Tiden lär inte vara jätteoändlig.

TV. ”Californication”. Det finns minst – minst – två helt magiska scener i varenda avsnitt och nu är den ofrivilligt kåte Hank Moody ( David Duchovny) tillbaka igen – åtminstone på Showtime i USA. Frågan är: Kommer säsong fyra till TV 11?

CD. ”Passive aggressive, singles 2002–2010” med The Radio Dept. Fascinerande att följa bandet från burkig, jobbig indierock till atmosfärisk genialitet. Släpps 26 januari.

Fråga Fredrik

Lägg av nu @fvirtanen! Jag och alla jag känner har förstått att du anser att Hoffmaestro är meningslös mellanmjölk, sluta mobbas!

Magd

SVAR: Meh! Det är ju inte som att jag kickar neråt, de är gräsligt poppis. Och en kille i bandet är tillsammans med Tilde de Paula på TV 4. Aldrig, aldrig.

Hej. Jag skulle också satsa 100 spänn på Dan Ekborg – superbra skådis – som kommissarie Evert Bäckström, men, ballast vore ju om karaktären bytte kön till Eva Bäckström och spelas av Babben Larsson eller Suzanne Reuter. Det skulle nog Leif GW:s mansgris gilla!

Mvh Lennart-71

SVAR: Genialt. Eller en riktigt välgödd Eva Röse.