Fyyyy ... anser vän av ordning

Fredrik Virtanen roas av reaktionerna på kontroversiella ”Ung & bortskämd”

NÖJE

Det är lika komiskt varje gång vuxna upprörs över ungdomen.

Nu är det bloggenerationens ego i tv-succén ”Ung & bortskämd” som är jättejätteskandalös.

De lär klara sig fint, de också.

Satan och förtappelse kommer i olika hiskeliga skepnader i olika tider.

En gång var det jazz, därpå Elvis Presley, därpå det förfärligt långhåriga bandet Beatles, därpå var det hårdrock, därpå Sex Pistols, därpå videovåld, därpå dataspel, därpå kommersiell tv, därpå rave, därpå dokusåpor ...

Nu är det bloggar.

Uppfattningen är att svennebloggen, med barnstjärnorna Dessie, Blondinbella, Kissie och Paow i täten, är djupt skadlig. Eller om bloggen kanske bara är själva symptomet på sjukdomen. Men fel är det, väldigt fel. Direkt upprörande, faktiskt. Fyyy. Anser vän av ordning.

Generation Ego, född på 80- och 90-talen, är ytlig, självcentrerad, obildad, pengakåt och förslappad. Förfärande, värre än ABBA, WASP, växthuseffekten och nätdroger sammanlagt.

Hur ska samhället överleva dessa självtrippade narcissister som bara bryr sig om sin karriär, sina kläder och sina ligg? Va, va, va? Hur ska det gå? För världen? För oss? Woj, woj.

Förra måndagen startade realityserien ”Ung & bortskämd” i SVT och den träffade rakt i samtidens glödande röv. Hela 1,3 miljoner personer tittade trots att programmet var rätt långtråkigt, utan både alkoläsk och grisiga knull.

Familjedebattörerna Katerina Janouch och Linda Skugge gick i taket. Till och med popsångaren Niklas Strömstedt fann det ”skruvat”. Och på nätet brann den självrättfärdiga ilskan. Det var ett hederligt gammalt ramaskri. Ramaskri!

Anledning: barnen, vissa över 20 år, var söndercurlade av sina föräldrar. De kunde varken diska eller tvätta, de kunde bara sminka sig och röka. Skandaaaaaaaaaaaal. Fy, föräldrar.

Bortsett från det sjuka i att ge sig på föräldrar som varit för snälla – jag kan tänka mig minst 20 värre synder för en förälder – är det hela mycket roligt.

Det är hysteriskt. Det är den gamla jazzbacillen, igen. Det är rock around the clock. Det är höftjuck. Det är splatter på bio. Det är stringtrosor och piercing. Det är moralpanik, denna tidlösa klassiker.

Alla tiders mediala farsoter borde ha lärt oss att barnen klarar sig – och att de därpå växer upp till att uppröras över sina egna barns enfaldigheter.

”The kids are alright”, sjöng The Who 1965, och barnen kommer att vara alright 2025 också. Garanterat.

FAKTA

VECKANS…

BABE. Ola Rapace. Hetare än en nykokt potät.

ROCK. Rolling Stones långsinte gitarrist Keith Richards daskade till Aftonbladets Markus Larsson i huvudet. Gentlemannamässigt av Larsson att inte klappa till den gamle fjällbjörken.

FULTREND. ”Så mycket bättre”, TV4:s artistprogram som började så magiskt när det var Lasse Berghagen-afton, har nära nog börjat suga. Ska det vända med Christer Sandelin på lördag? Bör man förresten visa en människa i tv som äter 4–5 sömnpiller om dagen? Alla, främst Petter, ser så jobbigt plågade ut när Sandelin sprallar runt.

KONSERT 1. Håkan Hellström på Hovet, formidabel. Men ”Dom kommer kliva på dig” borde petas in i brasan.

KONSERT 2. Lykke Li på Kägelbanan. Dansade afrikanskt och hånglade med sjal och är den felande länken mellan Regina Lund, Björk och Robyn. Frågan är inte om utan hur stor Lykke Li kommer att bli, pyttestor eller jättestor? Och ”Get some” är fortfarande bästa hitpopen just nu.

POP-MP3. ”Åkej” med Annika Norlin, från cd:n ” Sonja Åkesson tolkad av elva svenska artister”. Britta Perssons ”Man får göra det bästa av allt”, en frejdig 60-talsschlager, är näst bäst. Eller kanske Kajsa Grytts spoken word-popversion av ”Självbiografi”, en diktreplik till beatpoeten Lawrence Ferlinghetti. Skivan är lågbudget men fin för oss fans av den svenska poeten som dog 1977.

SUPERSTJÄRNA. Leif GW Persson, ”Veckans brott”, SVT. Den tjockaste karisman i hela teve-Sverige.

NYPREMIÄR. ”Nurse Jackie”, säsong två börjar på SV1 på onsdag kl 22.00. Edie Falco, var djupt förvånad (”I am not funny!”) för att hon vann en humor-Emmy för rollen, men visst är den rolig, mitt i dramat.

HUMORIST. David Hellenius, ”Hellenius hörna”, TV4. ”Dagarna på dagarna på dagarna” ... Driften med Mads Mikkelsens resebolagsreklam börjar sitta som en gammal gubbkeps av finaste ull. Ren utmattningsteknik – ge inte upp nu!

PS. Jag fyller år i dag. Alldeles för många. Suck.

Fråga Fredrik

”Innebandy-Manu Chao!” ”...ingen torde älska Hoffmaestro lika mycket som Patrick Ekwall”. Vilka rader. Jag bockar och bugar för Hoffmaestro-texten (som var allt annat än Hoffmaestro). Men Rickard Sjöberg är nog snarare coverversionen av Hoffmaestro... Och David Hellenius, han är väl ändå talkshow-Hoffmaestro...?

Svar: David Hellenius, hm. Ja, det är sant. Men man är ju tokig i David Hellenius. Fast man är ju tokig i tacos också.