Vår bästa tid är nu – trots allt

Fredrik Virtanen bokar terapitid hos Jan Malmsjö

Nyupptäckta En gång i tiden var 80-talsgruppen Journey lika bespottad som Meatloaf. Tack vare tv-serien ”Glee” är nu gruppen populär hos en ny generation som är obekymrad om den gamla töntstämpeln.
Nyupptäckta En gång i tiden var 80-talsgruppen Journey lika bespottad som Meatloaf. Tack vare tv-serien ”Glee” är nu gruppen populär hos en ny generation som är obekymrad om den gamla töntstämpeln.Foto: Foto: Ap, scanpix
NÖJE

Jag slirar omkring som en galen ko på isen.

Allt är P3-profilen Hanna Fahls fel.

Mitt anala sinnelag exploderade när hon konstaterade att popmusiken blivit tidlös.

”Och då menar jag inte ’tidlös’ i bemärkelsen klassiker eller gammal goding, utan ’tidlös’ som i helt utan tid. Utan förankring i sammanhang och era”, skrev Hanna Fahl i en krönika i Svenska Dagbladet.

Hon har exakt rätt.

Huvudexemplet var 80-talsrockbandet Journeys fantastiska västkustklassiker ”Don’t stop believing” som har återupptäckts av generationen som tittar på tv-serien ”Glee”.

Helt obekymrade och okunniga om att låten i flera årtionden (felaktigt, men ändå) ansågs 80-talssvullet töntig i klass med Meatloaf har de laddat ner den och älskar den. I skrivande stund ligger den för 45:e veckan på Digilistan.

Och visst, varför bry sig? En låt är en låt är en låt och även om den är 29 år gammal så är den lika lättillgänglig som den nya Kanye West-burgaren. Men ändå ... kontexten! Var är kontexten!

Och det gäller inte bara popmusiken. Det gäller allt. Ofta får jag mejl om något jag skrev för länge sedan som jag glömt men som förefaller pinfärskt på det tidlösa havet internet. Sammanhangen är upplösta.

Därpå satt jag, man undrar ju om det verkligen var en slump, i samma Hanna Fahls radiostudio i ”P3 Populär” och pratade om ifall det stämmer att 90-talet som trend är tillbaka, till sist.

Det är det. Och med tanke på hur fort trendcykler går numer så är det snart dags för 00-talsretro. Det kommer sluta med att ”i går” är tillbaka som ”i dag”. Något sådant sa jag.

Men i själva verket är det ju tvärtom. I dag är i går. I dag är all tid som någonsin funnits, åtminstone det av dåtiden som lagts ut på internet där Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” möter Chris Nolans ”Inception” lika enkelt som Conan O’Briens veckonya talkshow möter det bästa av Ed Sullivan och där ingen har en aning om eller bryr sig ett smack om att Keane gjorde Martin Stenmarcks ”Everybody’s changin” redan för fyra år sedan.

Detta är hisnande.

Detta är skrämmande.

Detta är hatthylla.

Tja, åtminstone när man är analretentiv och har drabbats av en fix idé, kanske av en mild psykos, kanske av harpest, kanske av the november blues. Ni vet hur det är. Ibland börjar man tänka på något och så överhettas hjärnan, man dreglar och vill helst sätta sig i ett mörkt soprum och göra astangayoga.

”Det går alldeles för snabbt nuförtiden”, sa farfar. Nu säger farfar ”tiden går inte”. Och jag är farfar. Eller är jag Dustin Hoffman i ”Rainman”?

Allt var klarare under de gamla fina erorna. Påtagliga, tydliga och rejäla. Då var det hårdrock eller synth, Oasis eller Blur, Jay-Z eller Nas, ”Dallas” eller ”Dynastin”, Google eller Yahoo, Nokia eller Ericsson, Pepsi-cola eller Coca-cola, Aftonbladet eller Expressen, emo eller porr, ost eller korv, läder eller kostym, Sandelin eller Plura.

Enkla val, ordning och reda. Genrer, regler, lagar! Inte allt på en gång. Postmodernismen är en galen ko. Please kill me.

Eller så bokar jag terapitid hos Jan Malmsjö som pedagogiskt kan förklara att vår bästa tid är nu. För så är det ju, lev och älska nu så märker du.

FAKTA

Veckans...

BABE. Daniel Adams-Ray, andre popsolomannen (efter Oscar Linnros) ut från hiphopduon Snook sjunger: ”Jag tog en kula för dig och fick en smula tillbaks / För dig ska jag göra det tusen gånger om.” Fina ord, tuff låt. Men andrasingelns ­grimesmatter gör mig hispig, men så låter kanske hjärtat när man blir ”Dum av dig”.

FILMNYHET. Daniel Day-Lewis ska spela Abraham Lincoln! DD-L är bäst, och Steven Spielberg som regisserar är inte Robin Paulssons frisyr han heller.

SVENNEBANAN-TV. Hoffmaestro spelade på ”Fotbollsgalan” i TV4 som leddes av Peter Jihde. Mer Hoffmaestro än så kan det inte bli. Eller var programmet sponsrat av Old El Paso?

LIVE-FEST. Titiyo sjöng Bob Dylan större än självaste Joan Baez när hon gjorde en blodig version av ”It’s all over now, baby blue” vid det utsökta musikmagasinet Sonics tioårsfest på Berns i torsdags. Titiyo sjunger bäst i?Sverige. Ni borde ha varit där, sorry.

HAVERI. I dag presenteras deltagarna i ”Melodi­festivalen”. Räkna med Jenny Silver-nivå. Räkna med artistkris.

VÄSTKUSTROCK. Apropå Journeys ”Don’t stop believing” så fick den sin andra revival efter den ­allra sista scenen i det allra sista avsnittet av ­”Sopranos”. Innan dess hade ”Scrubs” gjort sitt ­bästa, med inte lika framgångsrikt resultat. Och ”Glee” vann över bägge. Ladda hem du också.

TV-COVER. Plura, utan vare sig en cigg eller en slamsa prosciutto i mungipan, gjorde Christer Sandelins ”Hon har ett sätt” i TV4:s succé ”Så mycket bättre” och var som vanligt the king. Men han skriver bättre rockburgare själv.

RÄKOST-CD. Bryan Ferrys nya låter som räkost, eller kanske kräftost, vilket inte är osmakligt alls men Bryan Ferry ska låta som hummer.

TALKSHOWKUNGAR. David Hellenius härmar Fredrik Skavlan, inte tvärtom. Det avgör väl saken? Men Hellenius har humor och borde för övrigt också härma Robin Paulssons frisyr. Den är roligast i svensk tv.

Fråga Fredrik

Hej. Eh? Varför tjatar inte du om Bruce Springsteens nya box? Trodde det var förenat med sparken på Aftonbladet att inte att ­tjata om Springsteen och Håkan Hellström?

Elsa

SVAR: Nej då, det är ”Idol” och ”Så mycket bättre” vi måste tjata om för att inte få sparken.