Ännu en grav, ännu en scen

Fredrik Virtanen om Börje Ahlstedts bok

Teater på Begravningen. Peter Stormare föll gråtande ner vid Ingmar Bergmans kista, medan Börje Ahlstedt valde en subtilare gestaltning av sin sorg. Även en begravning är ett tillfälle (för oss alla) att spela teater, menar Virtanen.
Teater på Begravningen. Peter Stormare föll gråtande ner vid Ingmar Bergmans kista, medan Börje Ahlstedt valde en subtilare gestaltning av sin sorg. Även en begravning är ett tillfälle (för oss alla) att spela teater, menar Virtanen.Foto: Torbjörn Andersson, Martin von Krogh
NÖJE

Börje Ahlstedt vågar erkänna:

Att allt är en roll, att allt är en scen.

Medan vi andra låtsas vara ­exakt så där coola som vi är på Facebook.

”Från min loge på Dramaten” av den store skådespelaren Börje Ahlstedt, 71, är en kanonbok för alla med minsta intresse för teater.

Ett lika fjäderlätt som magnifikt kapitel handlar om demonregissören Ingmar Bergmans begravning i Fårö kyrka en sommardag 2007. Mängder av berömda skådespelare är där. Bibi Andersson, Liv Ullmann, Erland Josephson, Harriet Andersson, Lena Endre bland andra.

Och så Peter Stormare.

Börje Ahlstedt är irriterad på Stormare, som han menar spelar över.

”Peter Stormare föll gråtande på knä vid kistan”, skriver Ahlstedt och medförfattaren Lena Katarina Swanberg.

”Jag är skådespelare. Därför såg jag medvetenheten i varje enskild gest som Stormare gjorde … Själv hade jag inför mitt ögonblick vid Bergmans kista lika medvetet valt att gå åt rakt motsatt håll. Skalat tills nästan ingenting återstod. Se gärna mitt val som en protest mot skådespelare som Stormare. Posörerna. Jag lyfte armen, handen, rosen i en enda flytande rörelse, släppte och gick.”

Notera alltså: Det är inte ATT Stormare spelar teater vid en begravning som irriterar Ahlstedt, det är HUR han gör det.

Ahlstedt medger utan omsvep att han är likadan, han valde bara ett annat spelsätt.

”En skådespelare väljer alltid sina ­uttryck och kyrkogården på Fårö var definitivt en scen”, skriver aktören som om det vore världens mest självklara sanning.

Och, det är ju det ju, egentligen. Och alls inte bara för de som arbetar som skådespelare.

Jag känner till en person, tja jag känner till flera, som är helt bananas. Men det märker nästan ingen.

De flesta av oss går omkring i våra komplicerade skor och spelar, till exempel, vanliga, som Olle Ljungström sjöng. Andra spelar självsäkra. Andra spelar kanske rädda, vänliga, smarta eller framgångsrika.

Sätt på en liten man en dyr kostym och han verkar stor. Ta sedan av den och han står där helt naken.

Det mesta i livet är en charad, förstås, men just här och nu i egosamhället jobbar alla så extremt hårt på att ”vara någon” att det börjar glömmas bort.

Vi låtsas att vi är våra coola statusuppdateringar på Facebook och Twitter. Sorglösa, ångestbefriade, smarta, fyllda av , god smak, fina åsikter och balla Youtubeklipp.

Väldigt få människor erkänner att livet är en ständigt pågående roll. Att vi ­alla är teaterapor som spelar oss vackrare än vi är.

Kanske måste man vara verkligt stor för att medge detta genanta.

Börje Ahlstedt är stor.

FAKTA

Veckans…

BABE. Jasmine Kara, årets soul/ska/blues/pop-debutant är nu även uppmärksammad i P3 Guld-nomineringarna. Snyggt, P3.

BIOGRAFI. ”Livet” av Keith Richards. En fascinerande inblick i en stor rock’n’roll-musikers olika sätt att stämma en gitarr.

HUMORGENI. Steve Coogan. Det är förstås känt sedan gammalt men i år kanske han överträffade sig själv med tv-serien”The trip” där han (till synes) förstrött reser runt och äter finmat på den engelska landsbygden med gamle radarpartnern Rob Brydon. Finns på dvd, ska bli långfilm av regissören Michael Winterbottom men vilken svensk tv-kanal ska första börja sända den i Sverige? Skynda! Kolla in Youtube för smakprov.

RADIOESS. Nour El-Refai. Samlade in över tio miljoner med Martina Thun, Jason Diakité och ”Musikhjälpen” i P3.

BISARR-CITAT. ”Vad jag hört så ville de bara ha en svensk tjejtrummis.” Jonna Löfgren, 23 år från Boden, svarar i Dagens Nyheter på varför just hon blivit ny trummis i skotska drömbandet Glasvegas (vars nya skiva är färdig).Konstigt. Borde inte alla band vilja ha en österrikisk pojktrummis?

BAND. Augustifamiljen. ”På spåret” med Luuk & Lindström tar ”indie” in i folkhemmet. Det var helt klart dags.

PAR. Det svenska fiolhippiebandet Dungen med Gustav Ejstes i täten och smutsrockaren Jack White från White Stripes har spelat in två låtar tillsammans i Nashville. Två snillen, det måste bli bra. ”Öga näsa mun” och ”Highway wolf!” släpps den

11 januari.

VAD. Jag sätter 100 spänn på att Dan Ekborg kommer att spela den magiskt dåraktige kommissarie Bäckström, Leif GW Perssons förnämligaste figur, när böckerna blir tv-film. 100 spänn!

Fråga Fredrik

Hej.

Oomkullrunkeligt är ett skoj ord, fast innebär det att man inte kan välta en fiskebåt tro? Jag vet vad sumprunkare är: Den person som, när fiskebåten kommit in med färsk fisk, genom att binda en tyngd i masten gungar båten så att fisken i båten syresätts och kan säljas färsk/levande dagen efter. Det känns som att orden borde vara besläktade.

Olle

Svar: Har inte tänkt på det men du bör kunna ha rätt. Vad säger Lars-Gunnar Andersson i ”Språket” i P1, tro?

Hej Fredrik, vill bara tacka för att du i 60-talskrönikan nämnde Jackson Browne, hoppas du fortsätter göra det ibland även framöver, det värmer.

Hälsningar, Jonas

Svar: Jag lovar, så ofta jag kan. 70-talsartisterna är de näst bästa, eller hur?