Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Helena
Trus

Farmor och farfar var mina Tintin-dealers

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Här är nya Tintin-trailern

Se bilder ur den animerade äventyrsfilmen.

”Idol” – och du tänker på skrålande tonåringar i TV4:s talangsåpa.

Men ordet brukade betyda något annat.

Nu berättar Nöjesbladets skribenter om sina förebilder, sina hjältar, sina avgudar, sina ...kort och gott: idoler. I dag: Helena Trus om Tintin.

Den vita dörren till flickrummet pryddes av många vackra ansikten.

Brad Pitt, Johnny Depp, Rob Lowe ... Ja, ni fattar typen. Men det var inte bara pojkarnas förföriska ögon som stirrade rakt mot min 90-centimeterssäng. Mitt bland osande sexiga killar fick en annan manlig karaktär ta plats.

Monsieur Tintin, han med geléspretet till lugg och ständigt för korta byxor. Min vän i blåsigt väder, min vän när jag inte kunde sova, min vän när jag var sjuk.

Farfar Lejb och farmor Cyla var mina dealers. De försåg mig med kassettband efter kassettband och genom åren byggde jag upp ett helt lager av alla hans tjugofyra äventyr.

Jag fick aldrig nog av Tomas Bolmes röst. Jag tröttnade inte ens på kapten Haddocks antagonist Bianca Castafiores enerverande röstutspel, även kallat opera. Den enda kvinna jag får för mig Tintin visade någon form av attraktion/relation till.

Tintin är varken en pojke eller man. Och rätt slätstruken i jämförelse med sina medkaraktärer som alkoholiserade Kapten Haddock, operadivan Bianco Castafiore och förvirrade tvillingarna Dupondtarna i plommonstop. Han är en androgyn, kysk yngling och genom åren har det spekulerats kring om Tintin är homosexuell.


 

Som litet fan irriterade jag mig inte på hans ständiga idealism och optimism.

Han tar visserligen sitt journalistiska uppdrag på fullaste allvar – trots att han bara skriver en enda artikel, i ”Tintin i Sovjet” – men är också rätt känslokall och fördomsfull.

Han behärskar det mesta, som att manövrera flygplan, helikopter, ubåt, stridsvagn och olika typer av vapen. Han tar sig ur livshotande situationer tack vare sitt beryktade mod och förnuft. Och så klart är Tintin heller aldrig full (förutom i ”Det sönderslagna örat” om jag inte minns fel ...).

Men i kassettens värld var jag inte vidare kritisk, och tröttnade aldrig. Historierna var alltid lika spännande.

Det där rispiga ljudet när kassettfodralet öppnas är så starkt förknippat med tryggheten hemma hos farmor och farfar. Samlingen fanns till en början bara hemma hos dem, och jag kunde längta efter nästa besök då jag återigen fick sitta i den gröna plyschsoffan i arbetsrummet med Tintin, ätandes på en barnmatsburk med köttbullar och spagetti (som jag åt tills jag var typ 10 år), och farfar som kom in med ett glas färskpressad grapefrukt.


 

Tintin baserades till stor del på en av serieskaparen Hergés tidigare skapelser, scouten Totor. Hergé, som från 1920-talet var anställd på den belgiska månadstidningen Le XXéme Siècle, fick i uppdrag att göra en ny serie där Belgien skulle framställas i positiv dager mellan äventyren. Därför fick Tintin bli en reporter som alltid var ute på uppdrag till exotiska platser som fiktiva östeuropeiska länderna Bordurien och Syldavien.

De tidiga Tintin-historierna innehåller mycket slapstick-humor och action medan de sedan kom att innehålla mer politiska kommentarer.

Det var inte förrän mina kassetter placerades i källarförrådet som jag fick höra att den belgiska serieskaparen anklagades vara nazistsympatisör under andra världskriget. Något jag då tyckte borde vara orimligt med tanke på att farmor och farfar är överlevande judar från Förintelsen – och huvudleverantör av Tintins äventyr.

”Tintin i Kongo” kritiserades exempelvis av vissa för att vara rasistisk och med karikatyrmässiga skildringar av icke-européer. Efter kriget häktades Hergé och anklagades för att ha konspirerat med nazisterna, men förklarades oskyldig.


 

När jag tittar på trailern för ”Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet” av geniet Steven Spielberg sköljer nostalgin som en våg över mig. Den 28:e oktober kommer den första, riktiga ”Tintin”-filmen till Sverige. Och för att göra Tintin rättvisa är filmen animerad med motion capture, precis som i ”Avatar”.

I dag ligger alla mina kassettband prydligt placerade i en hallonröd liten träväska i kartongen bland andra sparade leksaker, som ett vitrosa My little ponny-mansion.

Exalterat rotade jag i helgen fram en av mina favoritavsnitt ”Rackham den rödes skatt”. Öppnade kassettfodralet, sedan slog det mig.

Jag har ju ingen kassettbandspelare.

3 filmer om Tintin på gång

 

  ”Tintins äventyr: Enhörningens äventyr”, Sverige-premiär den 28:e oktober, baserat på ”Rackham den rödes skatt” samt ”Krabban med guldklorna”. Sägs att regissörerna Steven Spielberg och Peter Jackson ska göra tre ”Tintin”-filmer. Ingen är gladare än jag.

  Motion capture är en teknologi som använts i skapandet av filmer som ”Avatar” och ”Sagan om ringen”. Det innebär att riktiga skådespelares varenda rörelse fångas upp och animeras. Det är alltså skådespelarens rörelser och ansiktsuttryck som ligger bakom den animerade versionen vi i slutänden ser på filmduken.

  Tintin har många namn. På finska heter han Tintii, grekiska Tenten, isländska Tinni och nederländska Kuifje. Tintin betyder ”ingenting alls” för franska. En kul detalj är att när äventyren nådde Sverige i tryck i slutet av 40-talet dricker inte kapten Haddock whisky utan ”kalasmust”...

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet