Det är upp till er att bestämma

NÖJE

Dags igen för Aftonbladets tv-pris.

Nu startar omröstningen där det är ni - alla läsare och tv-tittare - som bestämmer vinnarna.

Tiderna förändras. Och ändå inte. Vi har fått reklam-tv och fler kanaler än någon vettig människa hinner titta på. Dokusåporna har skapat en ny slags kändisar. Men tv-tittarna är också konservativa. När SVT:s "Folktoppen" i höstas lät svenska folket utse alla tiders bästa programledare, så vann Stina Lundberg Dabrowski. Samma Stina som Aftonbladets läsare i den allra första omröstningen 1983 utsåg till bästa kvinnliga tv-personlighet. Och som är med och tävlar om titeln i år också.

Det kliar förstås i fingrarna på mig att få vägleda er läsare och tittare, men i den här omröstningen är det inte en tv-krönikörs åsikter som räknas utan era.

Under några veckor kan ni rösta på precis vilka program och personer som helst som varit i tv-rutan under år 2005. Om knappt en månad blir det en ny omröstning, med de tre som fått flest nomineringar av er i varje kategori.

Några kategorier har försvunnit, några har tillkommit i årets omröstning.

En nyhet är Bästa livsstilsprogram. Allt fler människor skaffar sig numera tips om heminredning, ombyggnader, mode, motion och hälsa, mat och resor via tv.

En annan är Bästa humorprogram. Dit räknar vi både dramakomedier som "Lite som du" och mer renodlade humorprogram som "Hey baberiba".

Kategorin Bästa sportprofil har breddats, nu kan ni rösta på såväl programledare som kommentatorer och experter.

Och så utser vi Bästa skådespelare, både kvinnlig och manlig, då dramaserier ofta är väldigt populära hos svenska folket.

Jan-Olov Andersson