Veteranernas oro för att röstas bort

Stenmarck: ”Man måste få med sig kidsen”

1 av 6 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Martin Stenmarck.
NÖJE

GÄVLE. Veteranernas fall oroar SVT.

Om trenden fortsätter riskerar Linda Bengtzing och Martin Stenmarck fiasko på lördag.

– Melodifestivalen har blivit ungdomligare. Man måste få med sig kidsen. Så är det bara, säger Martin Stenmarck.

Efter After Darks sistaplats i förra veckans deltävling av Melodifestivalen gick artisten Christer Lindarw, 62, till attack mot SVT:s nya röstningssystem.

Då hade också veteraner som Pernilla Andersson, Tommy Nilsson, Patrik Isaksson och Uno Svenningsson fått lämna tävlingen efter sina sjundeplatser.

Lindarw menade att det nya systemet främjar de unga och Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman sa då att det fanns en tydlig tendens i årets tävling; moderna poplåtar går vidare, de andra åker ut.

– Vi får avvakta och se hur det går för Linda Bengtzing nästa vecka för att se om det är en trend att de här låtarna inte samlar tillräckligt stor publik längre eller om det är en tillfällighet, sa Björkman efter förra veckans deltävling.

”Vad mina fans förväntar sig”

Men Linda Bengtzing vill inte oroa sig.

– Sedan har jag en väldigt poppig låt och jag är väldigt trygg i den. Jag kan inte leva kvar och göra "Alla flickor" igen, det här är 2016. Jag är uppdaterad och det här är precis vad jag vill göra, och vad mina fans förväntar sig, säger hon.

– I den här tävlingen behövs hela bredden.

Förutom Bengtzing tävlar också Martin Stenmarck i Melodifestivalen för tredje gången. Även han är medveten om den nya röstningstrenden.

– Den som är med i leken får ju leken tåla. Jag tror det i slutändan handlar om numret, men jag kommer ju att skriva ut i sociala medier, "ladda ner appen för i helvete så ni kan rösta fem gånger". Mello har blivit ungdomligare, man måste få med sig kidsen, säger han.

”Måste funka internationellt”

– Men sedan tror jag också att det blivit mer inriktat på Eurovision. Att det måste vara en låt som ska kunna vinna, för att vi gjort det nu två gånger med Måns och Loreen. Det finns nog en medvetenhet, att det måste funka internationellt.

Stenmarck tror att det är viktigt att vara tydlig i sin genre, och vissa genrer går inte hem hos appröstarna.

Hur viktigt är det att det går bra i Melodifestivalen?

– Jätteviktigt i en nära framtid. Absolut. Det blir ett större tryck sen, det ska jag inte sticka under stol med. Om låten går till final och blir värsta hiten, då är det klart det kommer mer folk och tittar på min show sen. Annars måste jag jobba runt det.