Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

SVT skyddar Gina från raserimejlen efter mellanakten

Programledaren: ”Jag har inte läst någonting”

HALMSTAD. Mejl och anmälningar har haglat efter Melodifestivalens nationalsångsshow förra veckan.

Under turbulensen har SVT hållit programledaren Gina Dirawi utanför raseristormen.

– Jag har inte läst någonting, säger hon.

De ändrade ”Norden” till ”jorden”.

Och jorden, eller i alla fall en del av Sverige, skälvde.

Melodifestivalens mellanakt där den svenska nationalsången vävdes in med klassiska folkvisor översatta till arabiska och hebreiska hyllades stort, men skapade också storilska.

Mejlen har rasat in till SVT:s vd Hanna Stjärne, Christer Björkman och projektledare Anette Helenius under veckan och nära 200 anmälningar har kommit in till Granskningsnämnden

– Eftersom det är så många anmälningar kommer vi göra ett yttrande hur många som än blir ärenden, säger Anette Helenius.

”Missuppfattat vår avsikt”

Hon menar att många som mejlat uttryckt sin åsikt ”på ett bildat sätt”.

– Det är många som är besvikna för att vi ändrade i nationalsången, de tycker inte att man får göra så. Vi försöker svara på så många som vi hinner.

– Det som är så tråkigt är att många missuppfattat vår avsikt och känner sig kränkta. Det var verkligen inte det vi ville uppnå, vi ville visa hur musiken förenar kulturer och ursprung.

Hade ni kunnat göra nåt annorlunda?

– Nej, inte på det sättet som vi ville göra det på. Jag tycker att vi gjorde ett jättefint nummer, vi står för det vi är stolta, säger Anette Helenius. melodifestivalen 2016 Ilskan mot SVT – har anmälts 192 gånger

 

Felaktiga uppgifter

Showen skapade raseri redan innan den sänts, på grund av falska medieuppgifter där Gina Dirawi pekades ut enskilt och påstods ha översatt nationalsången till arabiska.

Det fick henne och programledarpartnern Sarah Dawn Finer, att flera gånger gå ut och dementera uppgifterna på Twitter.

– Varje år jag gör Melodifestivalen reagerar folk, det var ingen överraskning. Folk får tycka vad du vill, jag har varit ganska tydlig med hur det låg till.

SVT har hållit kritikstormen borta från henne under veckan som gått.

I stället har hon lagt fullt fokus på att ladda inför Andra chansen med Peter Jöback och Ola Salo, som hon leder showen ihop med.

– Jag har inte läst någonting. Veckan har varit bra och lugn, säger hon. Vad sa han egentligen? Frans om vad som hände efter Ginas Zlatan-skämt

Sarah Dawn Finer Gina Dirawi Melodifestivalen Granskningsnämnden
SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet