Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Musik

Jörgen är kung i popfabriken

Han skriver stjärnornas miljonsäljande hitlåtar

Etta på amerikanska Billboardlistan. Tre singelettor i England.

Bara i år har doldisen Jörgen Elofsson medverkat på över 13 miljoner sålda singlar och album.

- Ja, det har varit ett bra år, säger han.

På en oansenlig innergård i Stockholm lyser det svagt i ett fönster.

En dörr öppnas och efter bara några steg är det som att kliva rakt in i en blinkande cockpit. Knappar, skärmar och brummande apparater överallt.

Vi har funnit hjärtat i hit-fabriken.

Härifrån styr världens kanske mest okända popkung sitt rike. Låtskrivaren Jörgen Elofsson gungar på en svart skinnstol och spelar upp sitt senaste alster.

- Den blir bra. Snart på en radio nära dig, skämtar han.

Men det är precis så det är. Han har nyligen legat etta två veckor i rad på amerikanska Billboardlistan med "A moment like this".

"Inga högre berg"

- Större än så blir det inte. Det finns inga högre berg att ta sig över, säger han.

Artisten, Kelly Clarkson, vann årets "American Idol".

Den engelska motsvarigheten, "Pop Idol", har också den blivit en megasuccé. Elofsson var med och skrev två miljonsäljande singlar, och listettor, till artisterna Will Young och Gareth Gates.

- Gates kommer att bli precis hur stor som helst, tror jag. Det behövs en ny stor flickidol.

Och han borde veta. För några år sedan var Jörgen Elofsson med om att föra fram en ung, blond - och helt okänd - sångerska i rampljuset. Britney Spears var namnet.

Testade artistlivet

Bland annat skrev han singeln "Sometimes", som bara i USA spelats över en miljon gånger i radio. Och gladast för det är nog Kicki - Jörgens flickvän.

- Ja, den är tillägnad henne. Låten handlar väldigt mycket om mig och hur det kan vara i ett förhållande, säger han.

Under sin 25-åriga musikkarriär har han även testat artistlivet. I början av 90-talet släpptes två album under artistnamnet "Shane".

- Det gick väl hyfsat och spelades en del på MTV. Men det var för slitsamt. Jag tröttnade på det där och tänkte lägga av helt med musik ett tag, säger han.

Blir till i duschen

1994 vände det. Elofsson skrev låten "Guld i dina ögon" till Carola och förstod att det var låtskrivare han ville bli.

- Oftast blir låtarna till i duschen, i bilen eller under promenader. Väldigt sällan i studion.

Det internationella genombrottet kom med Boyzone 1998. Nu sjunger hela världen på hans sånger.

- Målet har aldrig varit att bli rik. Visst, jag kanske inte behöver göra ett handtag mer i resten av mitt liv. Men det är inget alternativ. Det är det här jag vill göra och det är här jag lägger pengarna, säger han och stryker handen över en liten, men svindyr, apparat.

En ny låt med en tysk debutant dunkar i gång i högtalarna. Elofsson lirar luftgitarr.

- Det här är nåt av det bästa jag gjort.

Hit-fabriken tänder ännu en stjärna.

Björn Solfors
Namn:Ålder:Bor:Familj:Yrke:Inkomst:Närmast aktuell:Kuriosa:Favoritband:Årets bästa låt:Favorit av de egna låtarna:

Jörgens 5 tips till låtskrivare

  Talang och en passion för skrivandet Och skaffa ett liv! Det kan vara väldigt svårt att skriva trovärdiga låtar om saker du aldrig varit med om.

  Var en god lyssnare Lyssna på råd och ta till dig av kritiken. Var inte rädd för att spela din musik för andra människor.

  Var extremt envis Ge aldrig upp. Tänk på vad du kan göra för andra, inte vad du kan göra för dig själv.

  Skriv tillsammans med andra Det är det absolut bästa sättet att lösa upp knutarna.

  Skriv kontinuerligt, ju mer desto bättre Håll röret rent, skriv och få ut all skit. Skrivkrampen kommer om du försöker för mycket.

Några av Jörgens hits

Kelly Clarkson Årets vinnarlåt i "American Idol", "A moment like this", har precis legat etta två veckor i rad på amerikanska Billboardlistan. Ligger nu tvåa. Singeln gjorde det största hoppet någonsin på listan då den gick från plats 52 till 1 på en vecka.

 

Will Young Vinnarlåten i brittiska "Pop Idol", "Evergreen", låg i år etta på den brittiska singellistan och har sålts i närmare två miljoner exemplar.

 

Gareth Gates Tvåa i Pop Idol. "Evergreen" fanns också med på Gates debutsingel, som nu sålt cirka 1,5 miljoner exemplar. Gates andra singel, "Anyone of us (stupid mistake)", låg etta på brittiska singellistan tre veckor i rad i juli. Båda låtarna skrevs tillsammans med A-Side.

 

Céline Dion Texten till "The greatest reward" på Céline Dions senaste album "A new day has come" (8 miljoner).

 

Westlife Gruppens nya singel "Unbreakable", som finns med på Westlifes kommande Best of-album. Skrev tillsammans med Magnusson och Kreuger tre låtar till debutalbumet "Westlife" (5 milj ex.) 1999, bland annat singlarna "If I let you go" och "Fool again". På "Coast to coast" (7 milj ex.) 2000 har de skrivit fem låtar, varav "My love" blev etta på Englandslistan. Dessutom: tre låtar på senaste skivan "World of our own", 2001.

 

Britney Spears Två av de största hitsen på debuten "Baby one more time" (25 milj ex) 1998: den helt egna "Sometimes" samt "You drive me (Crazy)". "Sometimes" har nyligen uppnått en miljon radiospelningar i USA. På andra albumet "Oops I did it again" (20 milj. ex.) år 2000 finns egna "Girl in the mirror" och "What you see is what you get". Till senaste plattan "Britney", 2001: "When I found you".

 

Boyzone "Will be yours" till gruppens tredje album, "Where we belong", från 1998.

 

Geri Halliwell "Love is the only light" och "It´s heaven, it"s hell".

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet