Jodå, nu drar han på turné

Gessle: Det blir en drömsemester

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
ÄNTLIGEN! Nu får alla Gessle-fans vad de drömt om ett tag, en sommarturné - helt på svenska.
MUSIK

Nu är det klart.

Per Gessle tar med sig succén "Mazarin" på svensk turné i sommar - med premiär i Halmstad den 29 juli.

- Och jag fortsätter tills det börjar snöa, säger han till Aftonbladet.

Egentligen visste han det från första taktslaget.

När Per Gessle repeterade de nya låtarna med bandet för första gången kom alla känslorna, så att säga, på en och samma gång.

- Det kändes direkt att jag ville ta med det här ut. Vi skulle bara spela fyra låtar på releasefesten men det slutade med att vi spelade tolv. Det var så jäkla roligt, säger han.

Det var för en vecka sen.

Premiär i Halmstad

Plötsligt skulle musiker, turnécrew och konsertställen ordnas - vilket inte var gjort i en handvändning. Nu, efter mycket fixande, är åtminstone premiärdatumet spikat: den 29 juli hemma i Halmstad.

Exakt hur många spelningar det blir är ännu oklart.

Per vill spela länge

Men det blir många - om Per får bestämma.

- Det är ju en drömsemester. Tänk att få resa runt i Sverige i augusti med sin familj och 200 000 av sina närmaste vänner. Jag fortsätter gärna tills det börjar snöa.

Topprecensioner och en förbeställning av "Mazarin" på 45 000 exemplar. Vad säger man?

- Fan vad hipp man blivit på gamla dar (skratt). Jag har faktiskt inte upplevt något liknande sedan "Joyride". Det känns mycket speciellt.

Och nu sommarturné.

- Ja, det här har tydligen också blivit en "sommarplatta", trots att den spelades in i skånska Vollsjö i vintras. Så fort jag sjunger på svenska, även om det skulle handla om isblock, så låter det ändå sommar.

Vad blir det för låtar på turnén?

- Inget på engelska. Det blir en greatest hits-turné på mina svenska soloplattor, kan man säga. Och kanske någon Gyllene-låt också.

Egen favorit på nya plattan?

- "Tycker om när du tar på mig". Såna innerliga, intima kärlekstexter är svåra att få trovärdiga, men den här känns på riktigt. En av de bästa låtarna jag skrivit.

Räkna med många glittrande tändare i sensommarnatten.

Björn Solfors