Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Musik

Maidens monsterhit

Han är ful, mordisk och levande död: Eddie, världens populäraste bandmaskot.

Ingen vet vem som stod modell till det som skulle bli världens mest kända bandmaskot. Dave Lights, en av Iron Maidens första roddare, stal en ansiktsavgjutning i gips från en konstskola 1976.

- Vems ansikte det än var, måste det ha varit en ful fan, skrattar bassisten Steve Harris i bandets biografi "Running free".

Denne förste Eddie monterades upp bakom trummisen Doug Sampson, som alltid blev nedsölad av blodet som den vita teatermasken varje gig spydde under låten "Iron Maiden". Eddie nummer två bestod av ett ansikte i glasfiber med lysande ögon och röd rök vällande ur käften. En primitiv version som kan ses på baksidan av självbetitlade debutalbumet från 1980.

På framsidan av samma omslag trycktes den första målningen av Eddie, skapad av konstnären Derek Riggs. Egentligen var bilden ämnad för en science fiction-bok, men när Maidens okände manager Rod Smallwood fick syn på den utbrast han "men där är ju Eddie!" Allt som behövdes var lite längre hår.

Ingen i bandet förstod hur populär Eddie blivit i början av 80-talet, och 1983 bestämde man sig för att ta livet av honom. När Eddie stapplade in under spelningen i Westfalenhalle i Dortmund, gick gruppmedlemmarna lös på honom med instrument, sparkar och slag. Snart låg besten orörlig på scengolvet.

- Vi funderade på att byta image, minns gitarristen Dave Murray. Så dumt. Till nästa platta kunde vi ändå inte tänka oss något bättre att ha på omslaget.

Alltså mumifierades Eddie året därpå för att sedan stiga upp ur sin grav på omslaget till konsertdokumentet "Live after death".

- Det är bara att inse att Eddie är mer känd än vi bandmedlemmar, konstaterar Dave.

Under årens lopp har Eddie kommit att breda ut sig allt mer på scenen, skivomslagen och t-tröjorna. Den senige fulingen har även knivmördat den andra järnjungfrun, Englands förra premiärminister Margaret Thatcher. Det kom sig av att tanten som Eddie tagit av daga på det som skulle bli omslaget på "Sanctury"-singeln, liknade toppolitikern ifråga. Alltså bad bandet Derek Riggs att göra henne på pricken lik.

Iron Maidens ambassadör tycks leva ett eget liv som inte ens bandet kan kontrollera.

 

Ta bara den gången 1981 då gruppen skulle ge ut skivan "Maiden Japan". På konvolutet ville Derek Riggs skoja lite, och lät därför Eddie kapa huvudet av bandets sångare Paul Di´Anno.

Men när det blev dags för utgivning hade Di´Anno sparkats. Eftersom bandet inte ville håna den nedsupne och misslyckade vokalisten med målningen med hans avhuggna skalle, lät man göra ett annat omslag.

Fast i Venezuela kom skivan ändå att prydas av Eddie och den livlöse frontmannen.

- Helt ofattbart, har Steve Harris sagt. Målningen låg i endast en timme på skivbolaget, innan jag kom och hämtade den. Ingen gjorde en kopia eller något sådant. Ändå hamnade den på det där omslaget ända borta i Venezuela av alla platser.

Någonstans hör man ett rockmonster fnissa förnöjt.

Jörgen Holmstedt

Eddie kom till som ett skämt

Här tar Eddie livet av bandets förre sångare, Paul Di´Anno.   Här tar Eddie livet av bandets förre sångare, Paul Di´Anno.

Namnet Eddie kom från ett internt skämt om ett barn som fötts som bara ett huvud utan kropp, och som alltid fick en hatt i födelsedagspresent. När Iron Maiden 1980 kom till Sverige för första gången, hade man hela tre Eddie-figurer på scenen. Till ett intro dansade monstertrion omkring med stora knivar i händerna.

Iron Maiden har sparat alla Eddie-gubbar i jätteformat från nästan 25 års turnerande. Tanken på att en dag göra en monsterturnéernas monsterturné med alla de olika Eddie-upplagorna har funnits.

Fansen ogillar när Eddie är gjord i dator som på omslaget till nya cd:n "Dance of death". Tecknad ska han vara, och helst av Derek Riggs, konstnären som gjort Eddie till världens mest kända bandmaskot. Iron Maiden lirar på Globen på fredag och på Scandinavium i lördag.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet