Mäktig premiär för Iron Maiden

MUSIK

Kärvt men stämningsfullt.

Så beskriver Aftonbladets Joacim Persson europapremiären för Iron Maidens turné ”The Final Frontier”.

Foto: Patrick O'Leary

Sent på fredagskvällen klev den legendariska heavy-metalgruppen upp på scenen i Dublin inför drygt 13 000 hängivna fans. Att de är hängivna är snarast en nödvändighet eftersom årets turné baseras på de svårsmälta och mer okända låtarna från 2000-talet.

”Mäktigt att de klarar det”

– Det är motsatsen mot förra turnén som byggde på hits från 80-talet. Det är mer kärva låtar, men det som är mäktigt är att de klarar av det.

– Iron Maiden har en speciell relation med sina fans, så 13 000 lät stundtals som tre gånger så många. Det var stämningsfullt, säger Joacim Persson.

Han säger att låtvalen är samma som under spelningarna i USA-tidigare i sommar. Det innebär att gruppen bara spelar en låt från det nya albumet.

Snart till Stockholm

– De borde kanske ha kostat på sig att spela något mer från nya skivan, det hade jag nästan förväntat mig, säger Joacim Persson.

Den nya skivan med samma namn som turnén släpps den 16 augusti. Men redan den 7 augusti kommer Iron Maiden till Stockholm, och fredagens uppvisning i Dublin lovar gott.

– Då kommer det att vara väldigt många fler i publiken än i dag. Till Stockholm tror jag det har sålts 46 000 biljetter eller något liknande. Det blir väldigt spännande.

Läs allt om konserten – och se bilderna – i lördagens Nöjesbladet.

FAKTA

Allt om premiären i lördagens tidning!

Köp Aftonbladet och läs allt om premiären i Dublin!