Aftonbladet
Dagens namn: Beda, Blenda
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Musik

Nöjesbladet avslöjar: Tove Lo får regeringens musikexportpris

”Otroligt spännande talang”

Hennes musikvideos har visats över en halv miljard gånger på Youtube, och hon är utan tvekan Sveriges mest framgångsrika artist i utlandet de senaste åren.

Nu tilldelas artisten, producenten och låtskrivaren Tove Lo, 28, regeringens musikexportpris.

– Helt klart en värdig vinnare, säger Mikael Damberg, näringsminister (S).

Nöjesbladet kan i dag avslöja att regeringens musikexportpris för 2015 kommer att gå till Tove Lo, 28, vars fullständiga namn egentligen är Tove Ebba Elsa Nilsson.

Hon får priset för hennes framgångar internationellt, och för att hon har lyckats på flera olika plan inom musikindustrin.

– Hon har slagit igenom på ett enormt framgångsrikt sätt, både som kompositör och som textförfattare åt världsartister, men också som internationell artist. Hon är helt klart en värdig vinnare och en otroligt spännande talang, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

”Går i Max Martins fotspår”

Tove Lo har har inte bara haft stora framgångar som artist med låtar som ”Habits” och ”Talking Body”. Hon ingår även i det svenska låtskrivarkollektivet Wolf Cousins, och har tidigare skrivit låtar till artister så som Icona Pop, Zara Larsson och Ellie Goulding.

– Hon har ju vunnit i princip alla priser man kan vinna och legat riktigt bra till på den amerikanska Billboardlistan. Man kan säga att hon har gått lite i Max Martins fotspår, säger Mikael Damberg.

Ärofullt pris

Till skillnad från priser så som Polarpriset, där vinnaren får en miljon svenska kronor, får den som tilldelas regeringens musikexportpris inte mer än ett omnämnande och ära.

– Priset handlar mer om att vi vill visa vår uppskattning till en person som ytterligare hjälpt till att sprida bilden av vårt land som en framgångsrik musiknation. Det svenska musikundret, om man vill. Vi vill tacka för det i ett omnämnande, helt enkelt, säger Mikael Damberg.

Tove Los texter och musikvideos kan ju ge en bild av att alkohol och droger tillhör vardagen. Är det något som tagits i beaktning när man diskuterat ett pris som delas ut av regeringen?

– Nu är det en jury som fattar beslutet och inte vi i regeringen. Men att hon vinner tyder väl på att juryn har utgått från vad Tove Lo bidragit med som artist och för svensk musikexport, i stället för att agera moralpoliser, säger Mikael Damberg.

Övriga nominerade till musikexportpriset 2015 var Ghost, Max Martin, Shellback och Nina Stemme.

LÄS OCKSÅ ”Jag är smickrad – flera vill ha mitt namn på kroppen”  

Tove Lo

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet